Путин и Штајнмајер разговарали о ситуацији у Срији и Украјини

26-10-2017 10:30:23 | | фото: © Sputnik/ Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Русија и Немачка једногласне су у свом мишљењу о потреби да се уништи тероризам у Сирији, изјавио је председник Русије Владимир Путин после састанка са немачким председником Франком Валтером Штајнмајером.

„Наравно, разговарали смо и о актуелним међународним питањима. Детаљно је разматрана ситуација у Сирији. Слажемо се да је неопходно постићи потпуну и коначну ликвидацију терориста на територији те земље и повећати напоре за промовисање политичког решења“, рекао је Путин.

„Констатовано је да, упркос познатим политичким потешкоћама, руско-немачки односи не стоје и ми смо спремни да заједно радимо на даљем њиховом развоју“, рекао је Путин.

Путин је додао да је са председником Немачке разговарао о ситуацији у Северној Кореји и иранском нуклеарном споразуму.

„Разменили смо мишљења о иранском нуклеарном програму и кризи на Корејском полуострву“, рекао је Путин након састанка са немачким председником.

Председник Русије саопштио је и да је са немачким колегом разговарао о руској иницијативи о мисији УН у Донбасу.

Он је напоменуо да је током разговора истакнута потреба за имплементацијом Минских споразума.

„Господин председник и ја смо још једном констатовали да основа за одрживо свеобухватно решење на југоистоку Украјине треба да буде стабилна имплементација Минских споразума“, рекао је Путин.

„У том контексту разговарано је и о руској иницијативи за оснивање мисије УН за обезбеђивање посматрача ОЕБС-а у зони сукоба“, нагласио је руски председник.

Председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер је након разговора са руским председником изјавио да још постоје нерешена питања у односима двеју земаља.

„Слажемо се да садашње стање ствари не може да нас задовољи и да не би требало да нас задовољава“, рекао је Штајнмајер током посете Москви.

„Још смо далеко од нормалних односа, постоје отворене ране, нерешена питања, пре свега то се тиче уједињења Крима и сукоба у источној Украјини, који оптерећују наше односе“, додао је Штајнмајер.

Он је додао да Русија и Немачка морају да избегну оптужбе и неразумевања, враћање поверења треба да се супротстави неслагању из прошлости.

„Не мислим да један састанак може да помогне у превазилажењу ситуације која се развила током протеклих неколико година (у односима између Москве и Берлина), ипак, убеђен сам да су нам потребни састанци као што је данашњи, и треба их наставити“, истакао је Штајнмајер.

Председник Русије Владимир Путин је раније на састанку са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером изразио наду да ће ова посета подстакнути развој односа између две земље.

„Дозволићу себи да изразим наду да ће ова посета бити добар подстицај за развој билатералних односа и да ће послужити јачању наших међудржавних односа“, рекао је Путин.

Са своје стране, немачки председник је изјавио да би Москва и Берлин требало да се супротставе међусобном удаљавању које се одвијало последњих година.

„Сматрам да је неопходно да ми, као председници, искористимо прилику да наставимо дијалог како бисмо покушали да утврдимо како можемо да побољшамо наше односе, којима тренутно не можемо да будемо задовољни“, рекао је Штајнмајер на састанку са руским председником Путином.

„Као савезни председник желео бих да допринесем побољшању односа између Русије и Немачке“, истакао је Штајнмајер и изразио наду да ће данашњи састанак такође послужити остварењу тог циља.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут