Грушко: НАТО би требало пре свега себе да окриви за недостатак транспарентности

28-10-2017 08:09:48 | | / vostok.rs |


НАТО би требало пре свега себе да окриви за недостатак транспарентности, с обзиром да то захтева успостављање структуре војних контаката и сарадње која је прекинута одлукама Алијансе, изјавио је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко након састанка Савета Русија-НАТО.

„Ми директно указујемо да ове примедбе о недостатку транспарентности земље НАТО-а, пре свега, морају да упуте саме себи. Како можете бити транспарентни ако су се сви алати за транспарентност распали?“, рекао је Грушко новинарима.

Према речима сталног представника у НАТО-у, „не ради нам ни Савет на нивоу војних представника, прекинут је рад свих радних група које су формиране у оквиру Савета Русија-НАТО управо за размену информација о томе шта се ради у војној области. Блокирана је могућности за систематски дијалог о спречавању опасних војних инцидената.“

„И после данашњег састанка, желим још једном да кажем да јасно схватамо да ако земље НАТО-а заиста желе да крену ка деескалацији, ка јачању безбедности, у правцу стварања предуслова за изградњу поверења, наравно, морају да предузму кораке који би омогућили да вратимо нормалну структуру војних контаката и сарадње, што би заиста било корисно за све државе евроатлантског региона“, нагласио је Грушко.

НАТО је у априлу 2014. године због ситуације у Украјини обуставио читаву практичну сарадњу са Русијом и заседања на нивоу испод сталних представника. При томе Алијанса наставља да оптужује Русију због недостатка транспарентности у извођењу војних вежби.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут