Моћни теренац „Кречет“ ускоро на Арктику

29-10-2017 08:33:53 | | фото: Russia beyond/ vostok.rs |


Ово свакако није обична оклопна техника.

Руски произвођачи су направили чудовиште тешко две тоне и дали му име „Кречет“. Ускоро оно може бити искоришћено као појачање у пограничним трупама на Арктику и Крајњем Северу. Портал Russia Beyond изабрао је пет најзанимљивијих података о овом возилу.

Нова „фаца”

Ово теренско возило првобитно је конструисано за космонауте и спасилачке службе. Може да прими десеторо људи.

„Помоћу овог возила се довозе космонаути у Казахстану са места где су атерирали јер ’Кречет’ може да се креће по сваком терену“, рекао је за портал Russia Beyond Сергеј Виговски, један од конструктора овог возила.

Висока технологија

С обзиром да корпорација „Роскосмос“ већ користи „Кречет“ за превоз космонаута у степама Казахстана, ово возило је опскрбљено медицинским средствима и напредним технологијама.

„Оно поред осталог има сателитску везу са базом, што омогућава оператерима у возилу да виде сателитске снимке терена“, објаснио је Виговски.

Спасавање живота

„Кречет“ користи и Министарство за ванредне ситуације (МЧС) на руском Далеком истоку. Помоћу њега спасилачке службе могу стићи и на неприступачна места где се не може приземљити хеликоптер.

„Он може да прелази преко обореног дрвећа и камења, може да се пење под нагибом од 60 степени, и да форсира реке и мочваре“, додао је Виговски.

Будућност „Кречета“

„Кречет“ ће ускоро бити тестиран у руској армији. Конструисан је за коришћење у свим временским условима од -50 до +60 степени Целзијуса.

Војни аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Сафонов сматра, да је ово возило идеално за патролирање дуж арктичких граница.

„Возила за војне пограничне трупе на Арктику треба да буду лака и да могу са једним резервоаром прећи 2.000 км. Ово возило може да прође кроз смет висок 3 метра брзином од 50 км/час. Ако инжењери монтирају додатни оклоп, и ако возило успешно буде тестирано у армији, видећемо га у нашој арктичкој стратешкој команди кроз пар година“, рекао је он.

Патролно и извиђачко возило

По Сафоновљевим речима, „Кречет“ није још једно у низу оклопних возила са митраљезима великог калибра.

„Ово је нешто друго. Ово возило ће се користити само за патролирање и извиђање дуж границе“.

Игор Розин,
Russia beyond