РТ: Независност Каталоније је искључена, али је могуће већа аутономије - Рахој

30-10-2017 07:45:34 | | фото: © Yves Herman / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Политички односи између Мадрида и Барселоне неће резултирати независном Каталонијом, али би Мадрид могао проширити аутономију региона, изјавио је шпански министар спољних послова након што је његова влада сменила регионалну власт и наредила ванредне изборе.

"Искључујем пуну независност, али не и нужно више аутономије, чак и ако је Каталонија сада један од региона са највишим овлаштењима и надлежностима не само у Шпанији, него и у свету", рекао је Алфонсо Дастис.

Нагласио је да ће ванредни избори заказани за 21. децембар "бити одржани у складу са законом. Према томе, резултати ће се морати поштовати", додао је он.

У петак су се напетости између Мадрида и Барселоне појачале након што је влада Карлоса Пудџемонта прогласила независност Каталоније од остатка Шпаније, подстакнута резултатима референдума одржаног 1. октобра.

Мадрид је одмах одговорио, позивајући се на члан 155. шпанског устава, а којим централна власт преузима власт над регионом. Шпански премијер Мариано Рахој затим је сменио Пудџемонта и његову владу, те најавио регионалне изборе за 21. децембар. Мадрид је такође сменио шефа каталонских полицијских снага.

Пудџемон је у обраћању у суботу саопштио одлуку Мадрида да укида аутономију региона, те да именује шпанског заменика премијера Сорају Санжез де Сантамариу, јер по речима Мадрида лидер Каталоније делује против воље народа.