Грчка: Шпански амбасадор вређа Устав Грчке

30-10-2017 10:35:27 | | фото: greeceflag.facts.co/ vostok.rs |


Грчка је позвала шпанског амбасадора у Атини да повуче изјаву коју је дао грчком листу, а у којој наговештава да Атина не подржава јединство Шпаније, што открива затегнутост односа две партнерске земље-чланице ЕУ поводом каталонских тежњи ка независности.

„Изненадили су нас коментари амбасадора пријатељске и савезничке Шпаније, који је јавно критиковао Владу Грчке“, саопштило је Министарство спољних послова Грчке, преноси Ројтерс.

Шпански амбасадор у Грчкој Енрике Вигера рекао је за данашње издање грчког листа „Елефтерос Типос“ да, док је добио јасна уверавања о подршци шпанском јединству од грчке конзервативне опозиције и њеног предводника Прокописа Павлопулоса, то исто се не може рећи за левичарску Владу грчког премијера Алексиса Ципраса.

„Саопштења Владе Грчке о том питању изостају. Међутим, друге европске владе топло подржавају територијални интегритет Шпаније и став наше Владе“, рекао је Вигера.

Министарство спољних послова Грчке оптужило шпанског амбасадора да „вређа Устав Грчке“ тиме што је наговестио да грчки председник не говори у име Владе.

У саопштењу Министарства се указује и да се, усвајањем аргумената политичке опозиције, шпански амбасадор меша у унутрашња питања Грчке.

„Позивамо амбасадора да избегава да се понаша на начин који није у складу са дипломатским нормама и очекујемо да он повуче своју непримерену изјаву и Влади Грчке пружи потребна објашњења“, закључује се у саопштењу.

Иначе, портпарол Владе Грчке је јуче саопштио да Влада у потпуности подржава територијални интегритет и јединство Шпаније, као и било какву иницијативу у циљу обнове демократског дијалога у оквиру Устава Шпаније, напомиње британска агенција.