ЕУ: Именовање ратног злочинца Лазаревића је против европских стандарда

30-10-2017 12:09:35 | | фото: ЕУ/ vostok.rs |


И Европска унија се огласила противљењем, поводом ангажовања србског генерала Владимира Лазаревића као предавача на Војној академији у Београду.

Како се наводи из Канцеларије високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, Србија би требало да поштује "европске стандарде", саопштила је њен портпарол Маја Коцијанчић.

"ЕУ очекује од политичких лидера да поштују жртве прошлих сукоба и искрено промовишу помирење на западном Балкану".

„Очекујемо да политички лидери поштују жртве прошлих сукоба и да искрено промовишу помирење на Западном Балкану, које је од суштинског значаја за стабилност, мирну будућност и просперитет. Политички лидери треба да предводе све напоре за превазилажење тешког наслеђа прошлости и да конструктивно иницирају међусобно поверење, дијалог и толеранцију“, наводи се у саопштењу.

Коцијанчићева је такође истакла да политички лидери морају да "воде напоре у превазилажењу тешког наслеђа прошлости и конструктивно подстичу узајамно поверење, дијалог и толеранцију".

"Србија, као земља кандидат, не може одступити од ових начела, док именовање осуђеног ратног злочинца за предавача на Војној академији Србије иде тачно против ових принципа", нагласила је Коцијанчићева.

Подсетимо недавно су и амбасадор САД Кајл Скот и представник Стејт департмента Хојт Ли такође упутили протесте Србији поводом именовања генерала Лазаревића као предавача на војној академији.

Генерал Лазаревић је на оптужбе америчких политичара саопштио да "пси лају, а ветар носи".