САД стишћу Србију постављајући ултиматуме

31-10-2017 09:49:15 | | / vostok.rs |


Скоро па све решава величина земље и њена политичка и војна "тежина". Многе европске престонице тако мисле и поступају. Али не и Београд. Нарочито када су у питању Сједињене Државе.

Вашингтон доследно "стишће" Србију, искориштавајући трговинску и економску зависност од САД-а, као и војну моћ, вукући низ некоректних политичких потеза. Србија се суочава са тешким избором, јер су јој САД практично поставиле ултиматум.

То је јавно саопштио и председник Србије рекавши да му је Хојт саопштио: "Имаш то да поштујеш - ако не поштујеш ти сам размисли о последицама", те да Србија "не дира у територијални интегритет Косова".

Потврду односа Вашингтона према Србији показао је састанак помоћника америчког државног секретара Хојта Брајана Јија са председником Србије Александром Вучићићем.

Својим изјавама ултиматум, мада у јавности у нешто блажој форми, Србији је саопштен и од амбасадора САД Кајла Скота.

Раније је притисак САД био ограничен само на коментаре конгресмена, а сада Стејт Департмент активно ради у том правцу, директно постављајући ултиматуме, и то у самом Београду.

Виши научни сарадник у Центру за проучавање модерне балканске кризе, Института за славистику Руске академије наука, Ирина Руднева је изразила мишљење да су САД јасно и гласно повећале притисак на Србију.

"Притисак на Србију је повећан због чињенице да земља покушава да остане неутрална у односу на САД и истовремено сарађује са Русијом. Тиме Сједињене Државе, наравно, нису задовољне. Они желе да у потпуности имају утицај у региону. Поред Србије,можда само још Македонија, за разлику од осталих земаља у региону не следи јасно политику ЕУ и став САД. Међутим, Србија покушава да и даље задржи јасну независност, те да је обликује у своју спољну политику. То не одговара америчкој страни. У том смислу, може се видети јасан притисак на Србију да прекине сарадњу са Руском Федерацијом и да поштује вољу и одлуке САД. Врло је важно за Американце да Србија коначно пусти Косово, те да ова територија коначно буде под контролом америчке администрације, а што Србија и даље не чини. Веома је важна и чињеница што Србија стоји сама уз подршку Русије у тој одбрани", каже Руднева.

Међународна ситуација вероватно никада неће постати стабилна, све док Вашингтон прати курс спољне политике изграђен на сукобу са Русијом и наметањем своје воље другим земљама..