Извештај Републике Српске СБ УН-у: Република Србска исправно изразила став о чланству у НАТО

31-10-2017 10:26:42 | | / vostok.rs |


Република Србска је с правом и исправно изразила став о чланству у НАТО и, евентуално, одржавању референдума о том питању, наводи се у најновијем Извештају Владе Српске Савету безбједности УН.

У Извештају се истиче да је Народна скупштина Републике Српске у октобру усвојила Резолуцију о проглашењу војне неутралности у односу на постојеће војне савезе све до евентуалног расписивања референдума на којем би о томе била донесена коначна одлука.

Према овом документу, Република Србска има пуно право да изрази став и, евентуално, одржи референдум о питању потенцијалног чланства државне заједнице БиХ у НАТО-у.

Државна заједница БиХ се није, супротно неким тврдњама, правно обавезала на чланство у НАТО-у, а уставни органи државне заједнице БиХ нису ратификовали неопходан уговор са чланицама тог војног савеза, нити је Акциони план за чланство БиХ /МАП/ икада активиран.

"Ово нарочито због улоге која је Републиџи Србској изричито дата Уставом БиХ у погледу ратификације уговора. Свака тврдња да је БиХ законом већ обавезана на чланство у НАТО-у представља игнорисање јасне обавезе ратификације уговора из Устава БиХ", наводи се у 18. Извештају Владе Репбулике Српске упућеном Савету безбедности.

У том документу се наводи да Народна скупштина Републике Српске, према Уставу државне заједнице БиХ, има важну улогу у ратификацији уговора, те да ће за приступање БиХ НАТО-у бити потребна ратификација протокола Северноатлантског споразума из 1949. године.

Према Уставу државне заједнице БиХ, Председништво државне заједнице БиХ преговара и ратификује споразуме уз сагласност Парламентарне скупштине државне заједнице БиХ, а члан Председништва, који није сагласан са неком одлуком Председништва, може да изјави да је она веома штетна по виталне интересе ентитета за територију са које је изабран.

"Таква одлука одмах се упућује Народној скупштини, ако је такву изјаву дао члан са те територије...", подсећа се у Извештају и додаје да ова одредба парламенту Републике Српске даје јасну уставну улогу у ратификацији уговора.

Према Извештају, уколико би Председништво државне заједнице БиХ покушало да ратификује Северноатлантски споразум, то питање могло би се наћи директно пред Народном скупштином Републике Српске, која доноси резолуције у којима износи своје ставове о питањима од значаја за грађане Републике Српске, те тражи мишљење грађана путем референдума.

У најновијем извештају Владе Републике Српске Савету безбедности се истиче да је јасно да би референдум Републике Српске био у складу са правима која Република Србска ужива по основу Устава и Дејтонског споразума.

Наводи се и да би референдум имао битну демократску улогу информисања чланова Парламентарне скупштине државне заједнице БиХ који представљају Републику Српску и члана Председништва државне заједнице БиХ из Републике Српске о ставу грађана Републике Српске да ли Северноатлантски споразум треба ратификовати и да ли би то било деструктивно по витални интерес Републике Српске.

У Извештају се подсећа и да члан 84 Закона о одбрани државне заједнице БиХ гласи: "Парламентарна скупштина, Савјет министара, Предсједништво, те сви субјекти одбране, у оквиру своје уставне и законске надлежности, спровешће потребне активности за пријем БиХ у чланство НАТО-а".

"Као што је објашњено, Устав БиХ предвиђа да Предсједништво БиХ преговара и ратификује уговоре уз сагласност Парламентарне скупштине БиХ. Члан 84, не налаже ратификацију Сјеверноатлантског споразума. Овај члан је, како се чини, усмјерен на припремне кораке ка потенцијалном чланству. Међутим, чак и када би се тумачио као налог у погледу ратификације, очигледно је да би такав налог био неуставан", објашњава се у Извештају.

У том документу се прецизира да Парламентарна скупштина БиХ, доношењем закона, не може Председништву БиХ одузети уставну надлежност за ратификацију уговора.

"Исто тако, Парламентарна скупштина БиХ не може, обичним законом, ни обавезати будући сазив Парламентарне скупштине да потврди ратификацију", наводи се у Извештају Владе Републике Српске Савету безбедности УН.

У Извештају се наглашава да БиХ ни на који начин није обавезана на чланство у НАТО-у, јер "када би БиХ била позвана да се придружи НАТО-у, њено чланство би и даље подлијегало одлуци Председништва БиХ о ратификацији /што укључује и потенцијално позивање на заштиту "виталног интереса" члана Председништва који није сагласан/ и одлуци о потврђивању коју доноси Парламентарна скупштина државне заједнице БиХ.

"Резолуције Републике Српске и, потенцијално, референдум Републике Српске, допринијеле би правилној информисаности чланова ових институција БиХ приликом разматрања ратификације", истиче се у Извештају.