Налазите се на страници > Почетна > Политика > Пуџдемон пред судом

Пуџдемон пред судом

01-11-2017 08:34:49 | | фото: news.sky.com/ vostok.rs |


Бивши председник Владе Каталоније Карлес Пуџдемон и други бивши чланови Генералитета позвани су у суд 2 и 3. новембра да би дали исказ.

Национални суд Шпаније прихватио је на разматрање тужбу против бивших чланова каталонске владе. Судија Националног суда Шпаније Кармен Ламела позвала је бившег председника Владе Каталоније Карлеса Пуџдемона и друге бивше чланове његове владе, укупно 14 особа, да дају исказ 2. и 3. новембра у 9 сати, наводи се у судском документу.

Осим тога, Кармен Ламела је установила јемство у износу од 6,2 милиона евра, а у случају неплаћања, биће блокирани рачуни политичара. Раније се ова цифра помињала у тужби државног тужилаштва, које сматра да је овај износ био потребан да би се одржао референдум о независности Каталоније, који Уставни суд земље није признао законитим.

Према шпанском закону, максимална казна за позивање на устанак је до 30 година затвора.

Државно тужилаштво Шпаније поднело тужбу против бившег руководства Каталоније, који се оптужују за позивање на устанак, побуну и проневеру јавних средстава. Тужба против 14 бивших чланова Генералитета поднета је Националном суду правде, будући да су они већ смењени са својих функција.