Русија, Азарбејџан и Иран проширују сарадњу у области нафте и гаса

02-11-2017 09:39:41 | | фото: interris.it/ vostok.rs |


Русија, Азарбејџан и Иран намеравају да продубљују сарадњу на међународним енергетским платформама и прошире сарадњу у области нафте и гаса након самита на највишем нивоу, наводи се у саопштењу које су потписали председници Русије, Ирана и Азербејџана Владимир Путин, Хасан Рохани и Илхам Алијев.

„Стране истичу кључну улогу Русије, Азербејџана и Ирана у стабилном раду регионалних и светских енергетских тржишта, подржавају проширење сарадње у области нафте, гаса и петрохемије, укључујући и у области истраживања и развој нафтних и гасних поља, транспорт и размену снабдевања сирове нафте и нафтних деривата, као и продубљивање сарадње на међународним енергетским платформама“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, стране су изразиле подршку за реализацију пројекта о повезивању електроенергетских мрежа трију држава и о споразумима о трговини електричном енергијом.

Председници држава изразили су задовољство трипартитном сарадњом и нагласили значај подизања нивоа односа и развијања сарадње влада и парламената њихових земаља.

Москва, Техеран и Баку истичу важност заједничких напора за даље интензивирање трговинских и економских веза и истичу потребу за стварањем повољних услова за развој заједничких улагања. Такође, стране су нагласиле значај јачања веза између представника привредних структура и стварања неопходних услова за рад привредних и индустријских комора и промовисање интереса пословних кругова.

„Стране потврђују значај сарадње у области друмског, железничког и ваздушног саобраћаја у циљу модернизације саобраћајне инфраструктуре и развоја међународног транспортног коридора ’Север-Југ‘. С тим у вези, стране наглашавају потребу за што скоријом реализацијом пројекта изградње железничке пруге Решт-Астара“, наводи се у саопштењу.

Лидери су нагласили важност даљег олакшавања визног режима за грађане држава.