Шешељ о посети Агијуса: Завршница политике уцењивања, потцењивања и понижавања Србије

02-11-2017 04:34:23 | | фото: Reuters/ vostok.rs |


На конференцији за медије одржаној у Дому Народне скупштине, присутним новинарима се обратио председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ. Он је изавио да је председник Хашког трибунала Кармел Агијус искористио чак и опроштајну посету Београду да врши притисак на државне власти да испоруче двоје функционера Српске радикалне странке, Вјерицу Радету и Петра Јојића Хашком трибуналу – на основу лажних оптужби и због наводног непоштовања суда, иако је србски суд правоснажно донео одлуку да не постоје услови за њихово испоручење.

Ово је само завршница једне политике уцењивања, потцењивања и понижавања Србије коју је водио Хашки трибунал од свог оснивања до данас.

Са друге стране, ако направимо салдо рада Хашког трибунала, можемо да кажемо да је то био изразито антисрбски и политички суд који није имао никакве везе ни са правдом, ни са правосуђем, нити са основним правним принципима; да је то био суд у функцији продужетка америчке спољне политике и америчке оружане силе; америчка шеста, седма, осма или девета флота. Тако су се и понашале његове судије – тамо је много часних Срба невино осуђено.

Србска радикална странка је проучила све пресуде и извукла закључак да има људи који су осуђени, јер су заиста починили злочине, а има и људи који су потпуно невини осуђени. Зато србски радикали сматрају да Министарство правде треба да направи селекцију тих људи и да прочита пресуде јер је из њих све јасно.

Невино су осуђени: Владимир Лазаревић, Небојша Павковић, Никола Шаиновић, Милан Мартић, генерал Милошевић, Мића Станишић, Стојан Жупљанин, Радован Караџић, а нисмо уопште оптимисти у случају генерала Ратка Младића, чија се пресуда очекује за неких двадесетак дана. Знајући Хашки трибунал сматрамо да ће и та пресуда бити изразито антисрбска и да ће запечатити Младићеву судбину.

Наше власти би требало да говоре о томе и да информишу српску јавност. Треба да се сад формира институт који би проучио те пресуде и да се каже да су горе наведени људи невини. То би требало да буде суштина наше политике у завршници Хашког трибунала. Хашки трибунал је формално угашен, али хашки процеси се настављају пред једним чудовишним механизмом, који је назван Резидуални механизам. Они су спојили заостале процесе међународног ад хок Трибунала за Руанду и ад хок Трибунала за бившу Југославију и сад воде у завршници неколико првостепених и неколико другостепених поступака.

То се ради због новца, јер су судијске плате до 50.000 евра месечно. Ко зна колике плате имају тужиоци и остало пратеће особље. Њима је због тога стало да Трибунал што дуже траје и због тога су процеси били тако дугачки.

„Изузетак је мој процес у коме нису знали шта да раде и како да ме се отарасе. Прву грешку су направили што су ме пустили да скоро пет година чекам почетак процеса мислећи да ћу да „пукнем“ и да пристанем на све, да сведочим против других, да спашавам своју главу и тако даље. Кад су видели да од тога нема ништа, заглибили су се у процесу. Кад сам им лобање „полупао“ у самом процесу, и тужиоцима и судијама, е онда су ме брутално избацили из Трибунала. Ја се и данас осећам и увређен и повређен што сам тако брутално избачен“ – изјавио је др Војислав Шешељ.