Уљанов: Квалитет истраге употребе хемијског оружја у Сирији је слаб, a истрага личи на саботажу

03-11-2017 10:03:39 | | Фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Очекивања Москве да ће извештај УН и ОЗХО о хемијском оружју у Сирији бити објективан нису се оправдала, изјавио је Михаил Уљанов на брифингу Министарства иностраних послова, Министарства одбране и Министарства трговине и индустрије Русије о извештају експерата УН и ОЗХО о истрази случајева употребе хемијског оружја у сиријском Хан Шеихуну.

„Природно, очекивали смо да механизам и мисија ОЗХО, која са њим тесно сарађује на откривању чињеница, осигурају апсолутно непристрасан, професионални карактер истраге како би уверено и, што је најважније, са доказима открили кривце. Одмах да кажем да се та очекивања нису обистинила“, изјавио директор одељења Министарства иностраних послова Русије за питање неширења и контролу наоружања Михаил Уљанов.

Осим тога, према његовим речима, извештај је испао површан и непрофесионалан.

Према мишљењу Уљанова, квалитет истраге употребе хемијског оружја је слаб, a истрага личи на саботажу.

„Још у априлу на основу свежих трагова Русија је затражила од ОЗХО да хитно пошаље стручњака у Хан Шејхун и у сиријску ваздухопловну базу у Шеирату“, рекао је он.

Према његовим речима, та иницијатива је била блокирана на основу измишљених предлога.

Уљанов је навео да представници специјалног механизма истрага ОЗХО-УН дуго времена нису посетили авио-базу „Шајрат“, одакле је, према верзији Запада, био изведен хемијски напад. Експерти, према речима дипломате, саопштили су да то није у њиховом мандату.

Министарство одбране Русије саопштило је да је граната која се види на фотографији у извештају Организације за заштиту од хемијског оружја у провинцији у Хан Шејхуну могла да буде направљена од водоводних цеви домаће производње, саопштио је представник војног ресора.

Он је подсетио да кратер од гранате има правоугаоне ивице што омогућава да се претпостави да је сама граната имала правоугаони облик.

„На основу те фотографије можемо да закључимо да се у тренутку експлозије граната налазила на површини асфалта“, изјавио је представник Министарства одбране.

Русија је почетком прошле недеље у СБ УН блокирала пројекат резолуције о продужетку мандата мисији УН и ОЗХО за истрагу о хемијским нападима у Сирији.

Сиријска опозиција је 4. априла саопштила да је 80 људи погинуло од хемијског напада у граду Хан Шејхуну у провинцији Идлибу.

Сиријска опозиција је окривила сиријску војску да је одговорна за напад. Са друге стране, званични Дамаск одбацио је све оптужбе рекавши да никада није користио хемијско оружје, као и да је целокупно хемијско наоружање извезено из земље под контролом Организације за забрану хемијског оружја.

Сједињене Америчке Државе, без представљања било каквог доказа о кривици сиријске војске за хемијски напад у Хан Шејхуну и не слушајући позив Русије за спровођење детаљне истраге, напале су сиријску војну базу Шаират у ноћи 7. априла.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут