Макрон за обнову мандата заједничког механизма УН и ОЗХО о употреби хемијског оружја у Сирији

04-11-2017 10:28:54 | | фото: © REUTERS/ Maxim Shemetov/ vostok.rs |


Председник Француске Емануел Макрон навео је да је неопходно обновити мандат заједничке комисије Организације за забрану хемијског оружја и Уједињених нација у истрази о употреби хемијског оружја у Сирији, саопштено је из Јелисејске палате.

Свој став француски лидер је изразио у телефонском разговору с председником Русије Владимиром Путином, одржаном у четвртак увече.

„Он је нагласио да је важно обновити у наредним седмицама мандат заједничког механизма истраге УН и ОЗХО“, саопштила је Макронова администрација.

Према његовим речима, „овај механизам је доказао своју ефикасност“.

„Сталне чланице Савета безбедности УН морају да окончају коришћење хемијског оружја“, сматра француски председник.

Заједнички механизам Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја за истрагу о употреби хемијског оружја у Сирији раније је доставио Савету безбедности УН извештај о инцидентима у којима је употребљен сарин у Хан Шејхуну 4. априла ове године и иперита у Ум Хошеу 15. и 16. септембра.

Експерти су закључили да је у првом случају сиријска армија употребила сарин, а да су у другом терористи ДАЕШ-а употребили иперит.

Стално представништво Русије при Уједињеним нацијама назвало је последњи извештај заједничке комисије аматерским.

Русија је раније блокирала у Савету безбедности УН нацрт резолуције о продужавању мандата мисије УН и ОЗХО. Документ је добио подршку од 11 земаља. Русија и Боливија гласале су против, а још једна стална чланица Савета безбедности, Кина, била је уздржана.

Мандат рада експерата ове комисије истиче 17. новембра. Како је касније саопштио директор Одељења за сузбијање и контролу над наоружањем Министарства иностраних послова Русије Михаил Уљанов, Москва очекује да ће њен нацрт резолуције о продужавању мандата мисије ОЗХО и УН у Сирији бити подржан.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут