Турска: Русија одлаже мировну конференцију о Сирији

06-11-2017 09:07:54 | | фото: novoye-vremya.com/ vostok.rs |


Турска је саопштила да је Русија одлучила да одложи мировну конференцију о Сирији, коју је планирала за 18. новембар, а чија је најава наишла на хладан пријем Анкаре и њених западних савезника, саопштио је портпарол турског председника Ибрахим Калин, истакавши да Турска не планира да учествује на том скупу.

Русија је планирала да 18. новембра одржи Конгрес сиријског националног дијалога у Сочију како би окупила све актере сукоба који траје већ више од шест година.

Више западних земаља је, међутим, изразило скептицизам у погледу планиране конференције, оценивши да је боље да се мировни напори спроводе посредством Уједињених нација.

И Турској је сметало могуће учешће група сиријских Курда, као што је Партија за демократско јединство (ПЈД), које контролишу велики део северне Сирије, али које Анкара сматра терористичким организацијама.

Русија је план о овом скупу најавила након последње рунде мировних преговора о Сирији, коју су подржали и Турска и Иран, а која је одржана у Астани.

„Ми смо одмах уложили приговор. Кремљ нас је онда контактирао и рекао да одлажу скуп, тако да, ако се нешто не промени, скуп неће бити одржан 18. новембра, већ касније“, рекао је Калин.

Он је навео и да ће сиријске групе учествовати на конференцији, али да ће Турска само послати посматрача, а додао је да је из Москве Анкари речено да ПЈД неће учествовати на том скупу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут