Бондарјов: Руске базе на Куби у условима агресије САД одговарале би интересима међународне безбедности

06-11-2017 09:44:27 | | фото: Марина Лысцева / ТАСС/ vostok.rs |


Распоређивање руских војних база на Куби у условима пораста америчке агресије у интересу је безбедности, али то треба да буде у договору са Хаваном, сматра шеф војног комитета Савета Федерације Виктор Бондарјов.

„Распоређивање руске војне базе на Куби у условима америчке агресије одговарало би интересима међународне безбедности“, рекао је Бондарјов за РИА Новости.

Према речима сенатора, до 2002. године војно присуство Русије на „острву слободе у самом америчком дворишту“ умногоме је помагало да се обузда агресија САД, њихова експанзија у зонама стратешких интереса Русије.

„Сматрам да повећање напетости у свету, отворено мешање у унутрашње ствари држава које су историјски партнери Русије - не искључује наш повратак у Латинску Америку. Наравно, то треба да буде у договору са Кубанцима“, рекао је Бондарјов.

На потребу да се „прво сазна мишљење самих Кубанаца“ указао је и први заменик шефа међународног комитета Савета Федерације, генерал ФСБ Владимир Џабаров. Према његовом мишљењу, обнављање руских база на Куби могло би да заоштри конфликт између Москве и Вашингтона.

Бондарјов је позвао на то да се размисли и о повратку Ратне морнарице Русије у Вијетнаму.

„Наравно, уз дозволу Владе те државе“, указао је он.

„Ипак, не треба журити са тим“, уверен је руски парламентарац.

„Те кораке је потребно предузимати само у случају ескалације америчке агресије, даљег ширења њиховог присуства у суседству са њим“, навео је Бондарјов.

Он је подсетио да су о оваквим плановима већ причали министар одбране Сергеј Шојгу и његов заменик Николај Панков у октобру прошле године.