РТ: Шта може објаснити жељу САД да развије хуманитарне организације у Србији

07-11-2017 08:27:05 | | фото: globallookpress.com © David Snyder/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Америчка агенција за међународни развој (Ју-ес ејд) намерава да пошаље два милиона долара за развој добротворних организација у Србији. РТ се упознао са одговарајућим документом. Средствима се, између осталог, подстиче јачање веза између јавних организација, приватног сектора и државе. Према експертима, под изговором развоја цивилног друштва, Вашингтон покушава да финансира опозицију у овој балканској земљи, јер је незадовољан проруским правцом политике Београда. О томе како ће Сједињене Државе решити проблеме Србије - у материјалу РТ.

Америчка Владина агенција за међународни развој
(Ју-ес ејд)планира да додели грант од 2 милиона долара за развој добротвпорних организација и како следи цивилном друштву у Србији.

Будући прималац финансијске помоћи треба да организује рад у два правца: "јачање законских основа добротворне организације и подизање свести у јавности о учешћу у различитим облицима пружања помоћи".

"Америчка агенција за међународни развој планира да финансира активности за јачање веза и успостављање сарадње између цивилног друштва, приватног сектора и државе у циљу заједничког рада на промоцији добротворних организација у Србији у целини и тиме на промоцији одрживости цивилног друштва" , каже се у документу.

Опис пројекта прецизира да, упркос позитивној динамици развоја пружања помоћи у Србији, остају проблеми у овој области, који ће морати да се реше путем донација.

У документу се наводе следећи проблеми: "неизвесност правила која регулишу опорезивање и извештавање, недостатак службених података о добротворним и ограниченим механизмима плаћања који поједностављују и убрзавају донације. Недостатак информација за многе грађане о могућностима за учешће, кориштењу донација и оствареним резултатима. "

Грант је планиран да се одобри на период од четири године. Програмом ће управљати регионална канцеларија
Ју-ес ејдана Косову.

"Начин финансирања опозиције"

Према неким стручњацима, иницијатива
Ју-ес ејдасамо је покриће за лобирање америчких интереса у Београду.

Како каже политички аналитичар Александар Асафов за РТ, неопходно је размотрити грант који је доделио
Ју-ес ејду политичкој сфери. Стручњак сматра да избор Србије у овом случају није случајан.

Асафов истиче да је председник Србије Александар Вучић више пута поновио своју намеру да настави сарадњу са Русијом, а то не може, а да не брине Американце.

„Тачно је да су те акције повезане са незаинтересованошћу Србије да прати амерички правац. Под маском пружања помоћи, као и ширења демократских вредности и учешћа у заштити људских права, крије се намера да се финансира опозиција. То је покушај да се финансира цивилно друштво, опозиционо расположење према србској власти“, уверен је стручњак.

Према његовим речима, нарочито у Србији су забринути због недавног покушаја вршења притиска на Београд.

Дакле, током посете Србији на 17. Србском економском форуму у октобру 2017. године, помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Хојт Брајан Ји позвао руководство Србије да направи директан правац сарадње.

"Не можете седети на две столице истовремено. Посебно ако су далеко једна од друге. Неопходно је одабрати страну, колико год било тешко ", казао је Ји.

Треба напоменути, према Асафову, да програм води регионална канцеларијаЈу-ес ејдана Косову. На састанку са Вучићем, Ји је такође рекао да САД подржавају "територијални интегритет независне државе Косово" и указао да се "не дира у тај територијални интегритет".

"Чињеница је да се у Америци већ дуго времена сматрају модераторима политичког процеса на Балкану. Они су се више пута мешали у српске послове. Ово је заједнички европски проблем, а посебно србски проблем. Како земље старе Европе - Француска и Немачка, тако и друге европске земље, Мађарска и Румунија - траже своје начине да одговоре на политичке догађаје, одипирању ширењу утицаја САД", закључује стручњак.

Србски правац

Сједињене Државе посебну пажњу посвећују развоју добротворних организација и формирању цивилног друштва у Србији по први пут. Од 2015. до 2017. године под покровитељством
Ју-ес ејдау овој балканској земљи реализован је програм "Помоћ за локалне заједнице". Износ донације био је око $ 326 хиљада. Програм је реализовала србска јавна организација "Траг".

Већ две године, Траг фондација је обучила двадесетак локалних организација за прикупљање средстава и развој контаката са партнерима.

Ју-ес ејдпримјећује да је, према годишњем извештају о добротворним активностима у Србији у 2016. години, донирано готово 21 милион евра (45% из корпоративног сектора, 25% од приватних лица), 32,9% у државне организације, а за потребе НВО-су 31,4%.

Раније су САД преко
Ју-ес ејдапланирале "подизање нивоа одговорности власти у Србији и борбе против корупције у земљи".

Агенција за међународни развој је издвојила средства за промоцију медијских реформи у Србији у циљу "стварања економски стабилног независног медијског сектора".