Дачић: Украјина упозорила Србију да поштује међународне обавезе, нарочито када је реч о „србским плаћеницима“

09-11-2017 11:42:37 | | / vostok.rs |


Србија жели да има добре односе са Украјином, али не може да дозволи да буде колатерална штета или жртва међународних релација, поручио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је нагласио да је Србија повукла амбасадора Украјине на консултације након што је његов украјински колега Павел Климкин позвао амбасадора те земље у Београду Олександера Александровича на консултације.

Њих двојица су, каже Дачић, разговарали о односима са Србијом и упозорили Србију да поштује међународне обавезе, нарочито када је реч о "србским плаћеницима" за које тврде да ратују на руској страни у Донбасу.

Такође, подсећа, разговарали су о званичницима који су повезани са Кримом или су били у посети Криму.

„И на крају донели су занимљив закључак да ће бити на вези са европским партнерима. Шта то значи, да ли је ово билатерални проблем Србије и Украјине или је Србија колатерална штета неких других међународних релација, које никакве везе немају са Србијом“, упитао је Дачић.

Подсетио је да је Србија процесирала више десетина особа осумњичених за учешће у борбама на Криму и у Донбасу, а да је значајан број украјинских плаћеника учествовао у борбама у Хрватској, и у злочинима над србским народом у тој земљи.

„Украјина те људе није процесирала“, нагласио је Дачић.

Према његовим речима, договором са страним партнером жели да се постигне да се Србија додатно притисне да се дистанцира од Русије.

„Треба да постанемо жртве тих односа у Украјини и жртве проблема на релацији Запад - Руска Федерација“, казао је Дачић.

Зато је, додао је, позвао амбасадора Србије у Украјини Радета Булатовића на консултације.

„Наредних дана ћемо се срести да са председником Вучићем видимо какве даље активности да предузмемо када је реч о билатералним односима са Украјином“, рекао је Дачић.

Он је додао да је тражио ноту дипломатског протокола, јер неки амбасадор у нашој земљи мора да најави када одлази, ко га мења, у ком тренутку итд.

„Данас сам добио ноту од украјинске амбасаде, где не пише да је позван на консултације него да ће бити ван земље од 6. до 12. новембра“, рекао је Дачић.

Говорећи о састанку специјалних изасланика САД и Русије за Украјину, Курта Волкера и Владислава Суркова, Дачић је рекао да је за Србију велика похвала што су се Вашингтон и Москва сагласи да је Београд добро место за вођење мировних преговора.

„Нисам сигуран да је Украјина превише задовољна тима и да је задовољна ставовима у тим разговорима, али ми у томе не учествујемо, дајемо само логистику, место које је осигурано да нико не може да снима и смета, али не улазимо у сам садржај“, казао је Дачић, подсећајући да ће други састанак бити одржан 13. новембра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут