ЕУ: Предлог Русије за распоређивање мировних снага у Донбасу може да помогне у релизацији Минског споразума

10-11-2017 10:01:38 | | фото: chathamhouse.org/ vostok.rs |


Предлог Русије за распоређивање мировних снага у Донбасу може да помогне у релизацији Минског споразума, изјавио је амбасадор ЕУ у Русији Маркус Едерер.

„Руски предлог за распоређивање мировњака на територији Донбаса може допринети проналажењу заједничког језика у имплементацији Минског споразума из фебруара 2015… Ако у оквиру Савета безбедности УН можемо да пронађемо решење у овој области, од тога ће односи ЕУ и Русије имати велике користи“, рекао је Едерер на састанку са руским сенаторима у Савету Федерације.

Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да подржава идеју о слању мировних снага УН у Украјину, али да оне могу да имају само функцију обезбеђења припадника ОЕБС-а и да мировњаци треба да се налазе само на линији разграничења и ни на једној другој територији. Истовремено, како је напоменуо портпарол руског председника Димитриј Песков, став Русије о размештању мировних снага у Украјини је флексибилан.

Кијев сматра да мисија УН треба да има шири мандат и да буде размештена на читавој територији Донбаса, све до границе са Русијом. Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да ће, уколико се постигне договор о овом питању, та организација учинити све да реши украјинску кризу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут