Москва сматра да је неадекватна идеја Кијева да прекине дипломатске односе са Русијом

10-11-2017 10:20:03 | | / vostok.rs |


Москва сматра да је неадекватна идеја Кијева да прекине дипломатске односе са Русијом, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Посебно место у овој паради неадекватних идеја заузима иницијатива о прекиду дипломатских односа са Русијом. Ова тема није нова“, истакла је Захарова.

Она је навела да се то чини како би се скренула пажња са постојећих проблема у Украјини. Москва се нада да ће у овом случају превладати здрав разум, додала је Захарова.

Посланик Блока Иван Вињик изјавио да намерава да предложи профилном одбору парламента да у закључне одредбе нацрта закона укључи формулацију која би, према његовом мишљењу, требало да обавезује владу да прекине дипломатске односе са Русијом која се у тексту документа назива „агресором“. Рада планира да размотри нацрт закона средином новембра.

Дипломатски односи између Украјине и Руске Федерације успостављени су 1992. године. Обе државе опозвале су своје амбасадоре 2014. године. Према украјинском законодавству, Министарство спољних послова и други централни органи извршне власти уносе предлоге за прекид дипломатских односа. Раније се Министарство спољних послова земље заложило против прекида дипломатских односа са Москвом, јер би то могло негативно да утиче на грађане Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут