Комитетима Думе наложено да израде могуће реципрочне мере против америчких медија

10-11-2017 12:34:00 | | © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Председник Државне думе Вјачеслав Володин наложио је скупштинским комитетима Думе да израде могуће симетричне и реципрочне мере на акције САД, где се од руске компаније РТ тражи да се региструје као страни агент.

„Требало би да наши комитети израде реципрочне предлоге који би омогућили да начинимо кораке којима се штити наша држава од отвореног мешања које су покренули амерички медији на територији Русије“, изјавио је Володин на седници Думе.


„Морамо да одредимо мере које треба да предузмемо на територији наше државе а које би омогућиле да заштитимо наше информационо пространство од притиска. Нисмо се одлучивали на те кораке, сматрали смо да је слобода говора важна победа, и ми се тог правила придржавамо према свим медијима“, додао је он.


Володин је подсетио да руски закон о страним агентима се не односи на медије, док САД планирају да свој закон проширена на РТ и Спутњик.


Потпредседник Државне думе Руске Федерације Петар Толстој изјавио је да Дума може да усвоји свој закон о страним агентима.


„Усвојиће се реципрочне мере, које ће садржати иста ограничења која Американци покушавају да уведу руским медијима по закону из 1938. године о страним агентима“, објаснио је он.


Вашингтон је одлучио да према РТ примени свој закон о регистрацији страних агената. Америчко Министарство правде дало је компанији, преко које се канал РТ Америка емитује у овој земљи, рок до понедељка, 13. новембра, да се региструје као страни агент.