САД: Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова

15-11-2017 10:30:24 | | Амбасадор САД у државној заједници БиХ, Кормак Марин/ vosto |


Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова, а САД су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету БиХ, поручују из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД у Сарајеву на молбу Танјуга да прокоментаришу изјаву муслиманског члана Председништва државне заједнице БиХ Бакира Изетбеговића о Косову и евентуалне последице по регион.

Упитани како виде Изетбеговићеву изјаву да је државна заједница БиХ требало одавно да призна Косово, чиме се оспорава територијални интегритет Србије, гаранта Дејтонског споразума, односно уставног поретка и територијалног интегритета државне заједнице БиХ, и да ли то може да угрози крхке односе у региону, у одговору наводе:

„Став Владе САД по овом питању је јасан. Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова. БиХ је била суверена и међународно призната држава и пре Дејтонског споразума. САД и остале чланице међународне заједнице су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине.“

„Као што је добро познато, Дејтонски мировни споразум и Устав Босне и Херцеговине не нуди права било којем од два ентитета да се отцепе од БиХ. Постојање било којег од два ентитета је у потпуности зависно од постојања БиХ“, закључује се у одговору.