Државна дума усвојила амандман на закон по којем страни медији могу бити проглашени „страним агентима“

15-11-2017 11:12:50 | | фото: © РИА Новости / Наталья Селиверстова/ vostok.rs |


Државна дума је усвојила амандман на закон по којем страни медији који добијају новац из иностранства могу бити проглашени „страним агентима“.

Амандмани су усвојени на закон о вансудском блокирању сајтова организација које су забрањене у Русији. Аутор амандмана је председник Думе Вјачеслав Володин, лидери четири партије и председници низа комитета Доњег дома руског Парламента.


Како наводе посланици, закон је одговор на притиске на руске медије у САД, између осталог проглашење РТ Америка страним агентом.


Након добијања овог статуса медији ће имати ограничења и обавезе које има низ непрофитних организација — страних агената, који могу одговарати за кршење закона.


Потпредседник парламента Петар Толстој навео је да је усвајање амандмана наметнута одлука која неће утицати на слободу говора.


„Ради се о могућности да извршна власт доноси реципрочне одлуке према оним земљама у којима се ограничавају рад и слобода говора руских новинара“, додао је он.

РТ је у складу са захтевом Министарства правде САД морао да се региструје као страни агент.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је потез америчких власти директно усмерен против руских медија и да представља напад на слободу говора.