Скот: Немамо ко је одговоран за уништавање наше амбасаде

16-11-2017 08:33:59 | | / vostok.rs |

Амерички амбасадор Кајл Скот рекао је да је разочаран што после толико година нема одговора на питање ко је одговоран за наредбу о повлачењу полиције и необезбеђивање америчке амбасаде 2008. године у Београду, после митинга "Косово је Србија", када је зграда каменована и запаљена.


"Извршна власт каже да судска власт обавља свој посао и да она не може да се меша у поступак. Судија је донео одлуку коју је донео и ми смо разочарани што после толико година и даље немамо прави одговор на то ко је одговоран за наредбу полицији да се повуче, ко је одговоран за значајно уништавање наше амбасаде и посебно за смрт једне особе", рекао је Скот новинарима у хотелу "Метропол".

На питање како види пресуду према којој нико није осуђен за паљење амбасаде, већ само због бацања каменица, амбасадор САД је новинарки одговорио: "Ваше схватање судске пресуде је исто као и моје."

На питање да ли овај случај као и случај убиства тројице браће Битићи на Косову и Метохији 1999. године може да утиче на будуће односе Србије и САД, Скот је рекао да су то питања која остају отворена и која свакако утичу на односе, али да се сада треба фокусирати на друга питања.

"То су све отворене ране и оне остају отворене и увек имају утицај, али сада треба да се фокусирамо на будућност и да наставимо да развијамо наше односе. Наша је обавеза да помогнемо да пут Србије ка ЕУ остане чврст и то је оно на шта смо фокусирани", рекао је Скот.

Амерички амбасадор је истакао да би било би добро да та отворена питања буду решена.

"Ту нема сумње, то је добро и због породица, за наше билатералне односе, али би сада требало да се фокусирамо на циљеве које сада имамо испред себе", нагласио је Скот.

Виши суд у Београду осудио је у уторак на условне казне затвора од по пет и шест месеци четворицу младића због бацања каменица на америчку амбасаду 2008. године у Београду, после митинга "Косово је Србија", док је тројицу ослободио оптужби.