Дарко Младић: Ратко је симбол борбе малог народа против осиљених моћника да завладају светом

16-11-2017 08:42:12 | | / vostok.rs |


Очигледна је намера да се мој отац осуди по сваку цену и болестан ако треба, само да се сакрије незаконито и несавесно понашање особља Хашког трибунала. Сада забрањују нашим лекарима да га посете, јер би они посведочили да окривљени због здравствених разлога није био у стању да се брани и да су суђење и пресуда - правосудна фарса.

Ово за "
Новости" поручује Дарко Младић, син ратног команданта Војске Републике Српске, огорчен забраном из Хага да се србским лекарима не дозволи приступ његовом оцу.

- Они су све Раткове медицинске налазе сакривали од нас. Снимак магнетном резонанцом његове главе, начињен у марту 2017. добили смо тек пре нешто више од месец дана. Како је то утврдио професор Драгутиновић, снимали су га без контраста и практично сакрили право стање његовог мозга.

* Каква је у томе улога доктора Паулуса Фалкеа против кога сте се жалили суду?

- Отац је пребачен у Хаг у тешком здравственом стању последњег дана маја 2011. Крајем јула исте године, док сам му био у посети, дошао је у ћелију надлежни медицински официр и отворено ми саопштио: "Уколико се одбрана позове на генералово тешко здравствено стање и поднесе захтев за утврђивање његове процесне неспособности - сместиће га у лудницу где неће преживети више од шест месеци." Шта смо могли да радимо, коме да се жалимо. Морали смо да пристанемо на нефер суђење. Од Тадићеве владе, која је једва дочекала да се ослободи терета непожељног грађанина, помоћ нисмо могли да очекујемо.

* Да ли је суд правном тиму икада доставио неки документ о здрављу Младића?

- Све до 2013. када су руски лекари затражили да виде генерала, његов здравствени картон нисмо успели да добијемо. Тада је почело достављање документације на кашичицу и након сваког налаза који бисмо добили били смо присиљени да пишемо шта од медицинских докумената недостаје. Силно је време потрошено само на процедуре.

* Шта су вама говорили када сте износили замерке на генералово стање?

- Све време су нас убеђивали да има пуну лекарску негу. Речено нам је да га чак шаљу и на часове јоге како би се опоравио. Када сам упитао оца шта му то раде одговорио је да он тамо прича са инструкторком и зато нисмо тражили да га "скину" са такве терапије. Тужно је то.

СИМБОЛ БОРБЕ


* Изрицање пресуде је 22. новембра. Шта очекујете?

- Ратку не суде као појединцу, нити чак као команданту једне војске. Он је симбол борбе малог народа који је 1992. стао пред једну нову геополитику и намеру осиљених моћника да завладају светом.

МЛАДИЋ БИ БЕЗ ПРЕГЛЕДА МОГАО ДА БУДЕ УГРОЖЕН

Одбрана Ратка Младића затражила је данас од председника Хашког суда Кармела Ађијуса да поново размотри одлуку којом је одбијен захтев за посету лекара Младићу у притвору, а која је занована на мишљењу медицинског особља притворске јединице.

Одбрана је суду доставила и мишљења других стручњака који су дали супротан став.

Будући да је медицинско особље у понедељак закључило да би посета лекара шкодила Младићевом здравственом стању пре изрицања пресуде, заказане за 22. новембар, браниоци су објавили део мишљења лекара Ристића, чија је посета првобитно била одобрена, а потом забрањена.

У мишљењу тог лекара се наводи: "У случају да је неопходно присусртво пацијента Ратка Младића изрицању пресуде, без претходног спољног прегледа, дијагноза и терапија, ја упозоравама да би у тим околностима он био директно изложен високом ризику за појаву фаталних компликација, као што су - још један мождани удар, још један инфаркт или изненадна смрт".

"То би било супротно свим етичким медицинским правилима", навео је Ристић у свом мишљењу.

Секретаријат Трибунала је иначе тражио да се доставе мишљења два независна експерта поводом забране посета свим притвореницима.


КАТЕГОРИЈЕ