Путин, Ердоган и Рохани ће 22. новембра разговарати о ситуацији у Сирији

17-11-2017 09:32:18 | | фото: islam-today.ru/ vostok.rs |


Портпарол руског председника Дмитриј Песков потврдио је да ће 22. новембра у Сочију бити одржан састанак председника Русије, Турске и Ирана, чија ће главна тема бити Сирија.

Учесници састанка су лидери земаља које су гаранти примирја у Сирији, објаснио је Песков.

Анкара очекује да ће лидери Русије, Турске и Ирана на састанку у Сочију разговарати о потезима који ће довести до смањења нивоа насиља у Сирији, у складу с договором постигнутим у Астани, као и о зонама деескалације, изјавио је данас портпарол турског председника Ибрахим Калин.

Турски медији су раније саопштили да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган посетити Сочи највероватније 22. новембра да би учествовао у трилатералном руско-турско-иранском самиту о Сирији.

Касније је агенција Анадолија јавила да је вицепремијер Турске Бекир Боздаг изјавио да Ердоган планира ускоро да посети Русију и да с руским и сиријским колегама разговара о астанском процесу и политичком решавању кризе у Сирији.

Дмитриј Песков је, такође, навео да Конгрес националног дијалога Сирије није повезан с преговорима Русије, Турске и Ирана у Сочију, те да је реч о посебном сусрету чији датум још није утврђен.

Иницијативу да се одржи Конгрес националног дијалога Сирије изнео је председник Русије Владимир Путин. Засад се датум и место одржавања састанка усаглашавају, али се очекује да ће на њему бити образована уставна комисија и да ће бити усвојени закључни документи.

На конгрес ће бити позвани представници свих етничких и конфенсионалних група у Сирији, представници власти, унутрашње и спољашње опозиције, као и посматрачи Уједињених нација, Црвеног крста и Светске здравствене организације.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут