Русија, Турска и Иран договорили сва питања за самит у Сочију

19-11-2017 04:40:56 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је након трилатералног састанка у Анталији са министрима спољних послова Турске и Ирана, Мевлутом Чавушоглуом и Мухамедом Џавадом Зарифом, изјавио да је састанак био користан и да су се стране договориле о свим питањима.

„Окупили смо се да бисмо разменили мишљења о конкретним детаљима припреме за самит председника наших земаља, који ће се одржати 22. новембра у Сочију. Рад је био веома користан. Договорили смо се о свим кључним питањима и известићемо председника о нашим проценама како да се крене напред, како да се ојача процес у Астани, који треба да створи најповољније услове да Женевски процес коначно добије неке ефикасне инструменте за решавање задатака постављених у Резолуцији Савета безбедности УН 2254“, рекао је Лавров новинарима.

Лавров је додао да су три стране разговарале и о учешћу Курда у раду конгреса националног дијалога Сирије.

„Не могу да вам дајем детаље. Наше препоруке ће бити достављене шефовима држава. Они ће донети одлуке на основу тих предлога“, рекао је Лавров.

Војни званичници Русије, Турске и Ирана у сталном су контакту поводом сарадње у зонама деескалације у Сирији, изјавио је руски министар.

„Овим питањима се баве наши војници. Војни званичници су у сталном контакту. У оквиру припрема по војној линији за самит у Сочију, начелници генералштабова Русије, Турске и Ирана такође ће се састати и разговарати о тим питањима“, одговорио је Лавров новинарима на питање да ли су државе-гаранти постигле нове споразуме о присуству посматрача у зони деескалације у подручју Идлиба.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут