Лавров: Механизам УН-ОЗХО користио и податке организација повезаних са терористима

20-11-2017 02:23:19 | | / vostok.rs |


Механизам за истрагу употребе хемијског оружја у Сирији УН-ОЗХО понашао се срамно и користио податке невладиних организација које су понекад повезане са терористима, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Овај механизам се понашао срамно, и уместо да пошаље своје инспекторе на место инцидента одакле су примили извештаје о употреби хемијских супстанци, задовољавао се видео-снимцима које су предале невладине организације које раде на терену, а које имају везе са екстремистима, па чак и са терористима“, нагласио је Лавров.

Мандат Механизма истекао је 17. новембра. Русија је 24. октобра и 16. новембра блокирала амерички нацрт резолуције Савета безбедности УН о продужењу мандата мисије Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о истрази хемијских напада у Сирији.

Касније је на гласање стављен руски нацрт резолуције о механизму, чији су коаутори Кина и Боливија, али није добио потребан број гласова. Након што Савет безбедности УН није успео да прихвати ниједан од докумената, Јапан је иницирао продужење рада Механизма на 30 дана. Консултације о јапанском нацрту резолуције почеле су у петак ујутро, а увече, шест сати пре рока, документ је стављен на гласање. За нацрт је гласало 12 чланица, али је Русија као стална чланица Савета безбедности УН ставила вето.

Извештај о инцидентима у Хан Шејхуну од 4. априла 2017. године и Ум Хошеу 15. и 16. септембра 2016. године представљен је Савету безбедности УН 26. октобра. Стручњаци заједничког механизма закључили су да је у првом случају „Сиријска Арапска Република одговорна за употребу сарина“, а у другом „ДАЕШ одговоран за коришћење сумпорног иперита“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут