Матвијенкова: Србија може рачунати на нашу подршку по питању Косова

21-11-2017 11:57:03 | | © Фото : Совет Федерации РФ/ vostok.rs |

Председавајући Савета федерације Русије Валентина Матвијенко пренела је поздраве од руског председника Владимира Путина председнику Србије Александру Вучићу и саопштила да Москва нестрпљиво чека србског госта.

"Желим да извршим задатак председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, који ме је замолио да Вам саопштим искрене поздраве, најбоље жеље, као и да пренесем да он са нестрпљењем чека Вашу посету у децембру ове године, у погодан датум за Вас", рекла је Матвијенко.

Шеф Савета Федерације је истакла да Русија чека ову посету, јер је планирано да се потпише низ важних билатералних докумената који ће имати позитиван утицај на развој билатералних односа.

Према неким информацијмама, посета се може одржати 19. децембра, а током посете планирано је да се током разговора, између осталог, разговара и о снабдевању Србије руским наоружањем са нагласком на ПВО.

Матвијенкова је нагласила да је Србија за Русију посебан партнер и братска земља. Према њеним речима, Београд може рачунати на подршке Москве по косовском питању. Такође се захвалила Вучићу на уравнотеженој позицији Србије, која је одбила да подржи анти-руске санкције.

Председник Србије Александар Вучић на састанку са председником Савета Федерације Валентином Матвиенко потврдио је да ће земља остати војно неутрална.

"Недавно сам на састанку у Бриселу рекао да ће Србија остати војно неутрална", рекао је Вучић.

Он је такође нагласио да је Србија веома захвална Русији, руском руководству за снабдевање војним авионима МиГ-29.

"Захваљујући томе, Србија постаје сигурнија држава", рекао је председник Србије.

Он је изразио уверење да ће увек бити могућност да се повећа ниво сарадње између Београда и Москве.

Србски лидер такође је нагласио да Београд не подржава анти-руске санкције.

"Желим да кажем важну чињеницу: Србија није увела нити ће уводити санкције против руског народа", рекао је Вучић.