Путин: Треба размислити о изради комплексног програма обнове Сирије

23-11-2017 09:41:34 | | фото: AA Photo / dailysabah.com/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин предложио је у Сочију током састанка с лидерима Турске и Ирана да се изради комплексни програм обнове Сирије.

„С обзиром на колосалне размере разарања, могли бисмо заједно да размислимо о изради комплексног програма обнове Сирије“, изјавио је Путин на састанку с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и иранским председником Хасаном Роханијем.

Руски председник је истакао да се, након успостављања зона деескалације у Сирији, хиљаде избеглица враћају својим домовима.

„Сиријском народу предстоји да сам одреди своју будућност, да усагласи принципе државног устројства. Очигледно је да процес реформисања неће бити једноставан, биће нужни компромиси и уступци свих учесника, укључујући, наравно, и владу Сирије“, изјавио је Путин.

Руски лидер је уверен да ће успех преображаја у земљи зависити и од решавања социјално-економских проблема у Сирији, обнављања индустрије, пољопривреде, инфраструктуре, система здравствене заштите и образовања.

„Ништа мањи значај нема хуманитарни аспект, укључујући помоћ становништву, уклањање мина с ослобођених територија, помоћ у повратку избеглица“, рекао је Путин.

Руски председник је такође истакао да се борбена дејства великих размера, усмерена против терориста у Сирији, приводе крају, као и да је распад земље спречен.

Дијалог у Сирији мора да укључи све групе становништва у тој земљи, на шта је и усмерен Конгрес националног дијалога Сирије, рекао је Путин.

„Размењујемо мишљења о томе како да дамо снажан импулс политичком решавању кризе на основу резолуције 2254 Савета безбедности Уједињених нација. Подсетићу да овај документ предвиђа покретање широког међусиријског дијалога уз учешће свих, без изузетка, етничких, конфесионалних и политичких група становништва“, рекао је Путин.

Према његовим речима, политичко решавање сиријске кризе мора бити формализовано у оквиру женевског процеса.

„Може се констатовати с убеђењем да смо дошли до нове етапе која отвара могућност да се приступи реалном политичком процесу решавања кризе. Сматрам да наши напори треба да буду усредсређени на дугорочну нормализацију живота у Сирији, а пре свега имам у виду процес политичког решавања кризе уз финализацију ових преговора у оквиру женевског процеса и на подршку у изградњи земље у послератном периоду“, рекао је Путин.

Он је посебно истакао улогу председника Турске и Ирана у астанском процесу о Сирији, нагласивши да без тога не би ни било прекида борбених дејстава у тој земљи.

„Пре мање од годину дана покренули смо астански процес, преузели одговорност за гарантовање испуњења постигнутих договора и за допринос успостављању међусиријског дијалога у Женеви под окриљем УН. Први пут за једним столом успели смо да окупимо представнике владе и наоружане опозиције“, рекао је Путин, истакавши да се примирје у Сирији поштује, а да зоне деескалације функционишу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је трилатерални састанак важан, јер ће допринети заустављању крвопролића у Сирији и трагедије која траје годинама. Према његовим речима, цео свет је постао сведок позитивног корака који је направљен у сарадњи Русије, Ирана и Турске у решавању кризе у Сирији.

Ердоган је позвао све заинтересоване стране да допринесу политичком решавању кризе у Сирији.

Према његовој оцени, постигнут је значајан резултат у решавању кризе.

„Сматрамо, међутим, да тај резултат није довољан. Сматрамо да све заинтересоване стране треба да дају значајан допринос успостављању политичког решења, стабилног, истински политичког решења питања које је прихватљиво за сиријски народ“, рекао је Ердоган.

Платформа „Астана“ подразумева преговоре о војном аспекту сиријске кризе. Ови преговори трају од јануара и до сада је одржано седам рунди сусрета. У престоници Казахстана усаглашен је договор о заједничкој оперативној групи за надгледање примирја, као и меморандум о стварању зона деескалације у Сирији који су потписале земље-гаранти (Русија, Турска и Иран).

Основа терористичке организације ДАЕШ данас је уништена, али је неопходно наставити борбу против тероризма како би се искорениле и његове последње ћелије, изјавио је председник Ирана Хасан Рохани.

„На срећу, данас смо у условима у којима су главне основе ДАЕШ-а уништене, а остале терористичке организације су близу распада. За ову победу смо у обавези према храбром сиријском народу, као и добровољцима, младим људима који су разорили ђаволске тврђаве тероризма“, рекао је ирански лидер на почетку састанка.

Ирански председник је, такође, упозорио да је сукоб у Сирији од самог почетка праћен мешањем и подршком терористима из иностранства.

„Криза у Сирији је од самог почетка праћена директним иностраним мешањем, укључујући и постављање опреме и снабдевање оружјем, као и свестрану подршку терориста који су на крају створили костур ДАЕШ-а и Нусра фронта“, рекао је Рохани.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут