Русија спремна да разговара о успостављању новог механизма за Сирију

23-11-2017 11:17:46 | | / vostok.rs |


Заједнички механизам Уједињених нација и Организације за забрану хемијског наоружања за истрагу о хемијским нападима у Сирији је престао да постоји и Русија је спремна да разговара о стварању нове структуре која ће радити професионално и објективно, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

„Специјални механизам истраге је мртав“, рекао је дипломата након затвореног састанка Савета безбедности УН, одговарајући на питање да ли је могуће обнављање истражне комисије чији је мандат истекао 18. новембра.

Према његовим речима, Русија је спремна да разговара о „успостављању новог механизма који ће заменити постојећи и који ће радити професионално, објективно и непристрасно“.

Небензја је рекао да, према мишљењу Москве, истрага о хемијским нападима треба да се спроводи у складу са стандардима Конвенције о забрани хемијског оружја, а експерти су дужни да раде на местима на којима су се догодили инциденти.

Дипломата је навео да је све то изложено у руском нацрту резолуције који је Савет безбедности одбацио прошле седмице.

Затворено саветовање Савета безбедности УН одржано je sinoć на иницијативу Шведске, која је предложила да се размотри ситуација у вези са Специјалним механизмом истраге и могућност успостављања новог инструмента за истрагу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут