РТ: „Спречити зближавање са Русијом“ - како Запад повећава притисак на Београд

25-11-2017 06:55:49 | | Переданный Сербии российский истребитель МиГ-29 AFP/ vostok |


Извор: Восток / РТ

У Савету Руске Федерацијеје саопштено да се српске власти суочавају са притискoм без преседана од стране Запада.

Како је саопштио сенатор Андреј Климов, Београд покушавају да убеде да се придружи НАТО-у. Од 2015. године Србија је партнер алијансе, али не планира да уђе у војни блок. Последњих година, Београд је добио руско оружје, надајући се тиме да ојача одбрамбене способности земље. Такође, Србија је одбацила све непријатељске кораке према Москви. О политици Запада у односу на Србију - у материјалу РТ-а.

"Притисак без преседана"

После посете Србији, Андреј Климов, заменик председника Одбора за међународне послове Савета Федерације, новинарима је говорио о огромном притиску који Београд доживљава од западних земаља.


Позивајући се на српске колеге, сенатор је рекао да страни партнери покушавају да убеде Београд да се придружи НАТО-у. Према парламентарној резолуцији из 2007. године, Србија је обавезна да одржи неутралност и да се не придружи никаквим војним блоковима.

Срби су сада под непријатним притиском. Данас су нас у разговору са члановима њиховог одбора за одбрану и унутрашње послове уверили да постоји снажан притисак да би их убеде да се придруже НАТО-у ", рекао је Климов..


Сенатор је подсетио да је прави приступ земаља - чланица НАТО-а у Србији у супротности са њиховим званичним ставом немешања у унутрашње послове земље. Такође, Климов је одбацио гласине да Москва наводно наговара Београд да формира војни савез.

Између Запада и Русије

21. новембара после разговора са председником Србије Александром Вучићем, председник Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко је нагласила да Београд има "право да одлучи који правац ће да изаберете". Дан раније, говорећи у србском парламенту, она је нагласила да цени независну и неутралну позицију Србије.

"Током вековне историје, Србија је често била предмет бруталног вањског притиска. Русија цени позицију Србије, која се, упркос притиску из трећих земаља, чврсто противи незаконитим мерама и санкцијама против Русије усмерених на обуздавање Русије", - рекла је Валентина Матвијенко.

Српске власти су више пута указивале на притисак Запада на земљу. У августу 2017., недуго пре преноса руске војне опреме у Србију, Вучић је рекао да Србију окривљују за блиске односе са Москвом. Међутим, он је обећао да ће одржати равнотежу између Запада и Русије и наставити независни политички правац.

"По први пут ово кажем на овај начин. Више није могуће појавити се било где на Западу, а да се не пита о Русији ", - рекао је Вучић.

Крајем јуна 2017. потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин и генерални секретар ОДКБ-а Јуриј Хачатуров одржали су разговоре са Вучићем, који је у мају изабран за председника. Ово је била прва посета стране делегације Србији након избора шефа државе.

"Ми смо традиционални пријатељи и тако ће и остати. Русија у сваком случају подржава Србију ", рекао је Рогозин.

Поновио је да Србија може рачунати на војну помоћ Русије и позвао Запад да на адекватан начин сагледа сарадњу двеју држава на војно-техничкој линији.

Конкретно, Рогозин је скренуо пажњу на забринутост НАТО-а о Руско-србском хуманитарном центру у граду Нишу. Овај центар је отворен 2012. године са циљем да се елиминишу последице бомбардовања 1999. године.

Војна помоћ

На годишњицу ослобађања Београда од нациста - 20. октобра - руски министар одбране Сергеј Шојгу дошао је у српску престоницу. Три недеље пре његовог доласка, Москва је донирала шест борбених авиона МиГ-29 Србији бесплатно. Према речима руског министра одбране, авиони ће служити као гаранција независности и безбедности Србије.


фото: AFP

Војно-техничка сарадња између Москве и Београда интензивирана је у 2014. години, а конкретни споразуми закључени су 2015. године. Прошле године, Београд је примио два вишенаменска хеликоптера Ми-17В-5. Такође, у Србију треба да стигне 30 тенкова Т-72С и 30 БРДМ-2 (борбена извиђачка оклопна возила).

Русија је практично једини партнер Србије у војно-техничкој сарадњи. Београд осећа мањак широког спектра оружја, али финансијски проблеми спречавају да се води нормалну политика набавке. Русија је учинила уступке Србији, донацијом војне опреме бесплатно из складишта.

До данас, србска војска није обновила војну силу изгубљену током НАТО агресије 1999. године. Истовремено, војне претње Београду нису нестале. Србија је забринута због радикалних расположења међу албанским националистима на Косову, тешком ситуацијом у Македонији и плановима Хрватске за обнову флоте борбеног ваздухопловства.

С тим у вези, Београд тражи од Москве да се снабде ПВО системима С-300 или Бук, али како се извештава, Срби нису у могућности да плате тако скупо оружје. У јуну је Рогозин коментарисао ситуацију о С-300, рекавши да ће на Западу "умрети од страха", ако се у Београду појави чак и дрвени С-300.


"Индивидуално партнерство"

Током протеклих 17 година, Србија спроводи политику сарадње у пуној форми са Русијом и Западом. У војној сфери Београд се придржава неутралности. Као што је наведено горе, Скупштина је 2007. године усвојила резолуцију која искључује улазак земље у било који војни блок.



Србија од 2015. године спроводи план "индивидуалног партнерства" са НАТО-ом. Од 2016. године земља има закон о дипломатском имунитету за представнике НАТО-а и логистичку подршку савеза. Међутим, власти Србије редовно одбијају оптужбе о плановима за интеграцију у НАТО.

Шеф Центра за проучавање модерне балканске кризе, Јелена Гускова, верује да је Запад заправо Србији дао ултиматум о војној и политичкој сарадњи са Русијом. Према њеном мишљењу, притисак на Београд ће се само повећати.


"Србија је учинила понижавајуће уступке западу. Посебно говорим о изручењима Хашког трибунала свих официра који су бранили Србе током рата. На пример, тај исти Ратко Младић, који је пре неки дан добио доживотну казну. Међутим, притисак само расте. Циљ такве политике је да примора Београд да потпуно напусти вектир у правцу Русије", рекла је Гускова у интервјуу за РТ.

Како стручњак верује, престанак војне сарадње Београда са Москвом је питање принципа за ЕУ ​​и САД. У рукама Запада има много утицаја на руководство Србије. Европљани и Американци ће активно интервенисати у пословима Београда и неће ићи на компромис.

"НАТО заправо вуче Србију у блок, иницирајући многе заједничке догађаје. Сарадња са алијансом је веома интензивна. Алијанса је више пута вежбала са Србима. Војска Србије прелази на НАТО стандарде. Услови се стварају како би се спречило приближавање Русији", рекла је Гускова.

Саговорник РТ-а је сигуран да ће Београд наставити да балансира између Русије и Запада, укључујући и војну сферу. Српске власти неће одустати са топлим односима са Москвом све док немају бар минималан простор за маневар.


"Не искључујем да ако Вучић не испуни услове Запада, да ће се наћи начин да се он уклони са власти и постави лојалнија особа. Међутим, сваки србски лидер ће некако морати да убеди грађане да је пауза са Москвом корисна за земљу. Народ Србије подржава Русију и немогуће је игнорисати његову вољу ", закључила је Гускова.