Боеград: Запослени у Хуманитарном центру треба да добију исти статус као НАТО војници

27-11-2017 01:33:11 | | фото: © РИА Новости / Максим Богодвид/ vostok.rs |


Запослени у Руско-србском хуманитарном центру у Нишу требало би да добију исти статус као и запослени у Међународном Црвеном крсту, као и амерички и НАТО војници на територији Србије, изјавио је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин средином октобра је одржао састанак са председником Србије Александром Вучићем, током којег је подсетио на нерешени статус Руско-србског хуманитарног центра у Нишу. Шеф руске дипломатске мисије тада рекао да су пре пет година, Русија и Србија потписале споразум о Хуманитарном центру и Анексе, који идентификује све организационе и правне аспекте.


"Ово питање - пример је велике политизације и мора да се реши на такав начин како се одређује међународно присуство у складу са Бечком конвенцијом. Такође, као што и представници америчких снага, НАТО-а и Међународног Црвеног крста имају одређени статус, тако да би требало да буде и са Руско-србским хуманитарним центром. Никада реч није била о дипломатском статусу, него о статусу особља
амбасаде.Исто пише и за америчке снаге", рекао је Дачић.