„Русија подстиче мењање граница на Балкану, подстиче етничке тензије, ставља вето на резолуцију о Сребреници“

28-11-2017 09:11:55 | | / vostok.rs |


Америчка државна организација "Атлантски савет" која се залаже за НАТО, САД и ЕУ интеграције и њихов поглед на свет, објавила је невероватан извештај у коме се говори да Русија жели промене граница на Блкану, да је дестабилизирајући фактор, као и многе друге сулуде тврдње, али које се из дана у дан понављају могу постати и "истина".

Стога вам износимо само неке у мору изнесених научнофантастичних тврдњи, а по којим би руководства, држава, воних и других организација требало да делују у Србији, Републици Србској, Црној Гори, БЈР Македонији и другим земаљама Балкана

Између осталог, у извештају о новој стратегији САД за Балкан под називом "Балкан напред: Нова стратегија САД за регион", је предложено стално америчко војно присуство у југоисточној Европи, као и знатно појачавање снага у србској покрајини Косово у бази Бондстил.

Износимо неке сажетке овог извештаја.

"Иако је регион западног Балкана остварио значајан напредак у својим напорима да се интегрише у ширу трансатлантску заједницу, инспирисан и вођен његовом посвећеношћу чланству у ЕУ, НАТО-у и другим глобалним институцијама, тај напредак је сада у опасности", каже се у саопштењу ове организације.

"Последња две године Русија је имала жестоке покушаје да искористи дуготрајну нестабилност у региону и да поткопа европски пројекат. Иако регион још увек жуди за придруживањем Западу и његовим институцијма, коначни исход не би требао више да се узима здраво за готово. Сједињене Државе, нарочито, могу и требају да имају кључну улогу. Ми треба да дамо глас јасној, заједничкој визији за регион и координисање са Европском унијом да се поновно успостави јасноћа у заједничком трансатлантском циљу на политичком нивоу", каже се у сопштењу ове организације.

"Овај правац би такође требало да пошаље јасан сигнал региону да су Сједињене Државе посвећене спречавању непромишљеног ревизионизма постојећих граница - а што је нешто што подстиче руски авантуризам."

"САД треба да покушају да постигну историјско зближавање са Србијом. То није строго говорећи нови приступ, већ неопходан снажнији покушај у контексту обновљања ангажмана у региону. Београд може и треба да буде близак партнер и савезник у региону, али то може да постане једино уколико почне значајно да се дистанцира од Русије".

"Рана реторика председника Доналда Трампа, посвећеност НАТО-а и његовим могућностима и"великом нагодбом" са Русијом подстакла је многе лидере региона да се запитају да ли се на САД и НАТО још увек може рачунати у заштити пост-југословенских земаља. Одједном, западни Балкан је у вестима опет. Неуспешан државни удар у Црној Гори. Воз украшен србским симоболима заустављен од стране безбедносних снага на граници Косова, серија протеста против корупције после првог круга победе Александра Вучића и трајних тензија у Македонији - су само нека питања последњих неколико месеци.", наводи се у овом научнофантастичном извештају.

"Са локалним становништвом и њиховим вођама, с
трани играчи су ушли да попуне вакуумстворен непажњом Запада. Турска јекултивисала своје клијенте у региону, претежноу БиХ, али и у Албанији и Македонији. Русија,с друге странеподстиче етничке тензије како бидестабилизовала регион и проузроковала главобоље за
Запад", још један од закључака.

"У БиХ, крхкој пост-југословенској држави, утицај Русије

је нарочито малигни. Русија је ставила вето на
Резолуцију СБ УН-а 2015. године којом би се прогласио
озлоглашени геноцид у Сребреници. Русија подстиче Републику Српску на отцепљење".

Комплетан научнофантастични извештај са још много тврдњи ове САД-НАТО-ЕУ организације можете преузети са њиховог сајта ОВДЕ.