Лавров: Вашингтон решава задатке своје антируске политике на рачун европских земаља

30-11-2017 06:13:11 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Тактика тима америчког председника Доналда Трампа мало се разликује од политике администрације бившег председника Барака Обаме, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Према његовим речима, многе конкретне акције садашњих власти САД имају инертну природу.

„Штавише, уз додавање антируског лобија у Вашингтону у различитим областима се предузимају сви нови непријатељски кораци“, рекао је Лавров у интервјуу за италијански лист „Либеро“.

Он је нагласио да се проширују једностране санкције, спроводе глобални противракетни планови и повећава војни контингент НАТО-а и САД у близини руске границе.

Према његовим речима, на таласу русофобне хистерије усвојен је закон „О борби против противника Америке посредством санкција“.

„Невиђени напади били су затварање Конзулата Русије у Сан Франциску и одузимања пет дипломатских објеката који су наша државна имовина“, закључио је министар.

Руски министар је додао да Вашингтон решава задатке своје антируске политике на рачун европских земаља.

„Сада је јасно да су санкције бриселских бирократа по инструкцијама из Вашингтона као бумеранг погодиле националне европске произвођаче. Они су изгубили део својих положаја на руском тржишту и настављају да имају значајне губитке. Америка није претрпела никакву штету, јер је наш промет са њом мизеран. Испоставља се да своје антируске задатке у америчком естаблишменту желе да се реализују на рачун Европљана и рукама Европљана“, нагласио је Лавров.

Русија је отворена за конструктиван рад са САД по свим питањима, али ће на непријатељске кораке одговарати по принципу реципроцитета, рекао је он.

Русија се нада да ће се здрав разум у скорој будућности вратити у Вашингтон, додао је руски шеф дипломатије.

„Због тога је за сада тешко очекивати било какве позитивне кораке од Вашингтона. Због дивљања русофобије преко океана потенцијал за сарадњу у светским и билатералним питањима у значајној мери остаје неискоришћен“, истакао је Лавров.

Што се тиче сарадње са Европском унијом, Русија ће је развијати оним темпом за који су спремни европски партнери.

„Надамо се да ће структуре Европске уније пронаћи у себи снагу да напусте изградњу руске политике по принципу ’најмањег заједничког именитеља‘ и да престану да буду на повоцу малобројне, али изузетно агресивне групе русофоба унутар ЕУ. Са своје стране, ми ћемо развијати сарадњу оним темпом за који европски партнери буду спремни“, казао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут