Габриел: Русија је изузетно поуздан снабдевач гасом

01-12-2017 09:25:13 | | фото: REUTERS/Fabrizio Bensch/ vostok.rs |


Русија је „изузетно поуздан снабдевач“ гасом, изјавио је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел на руско-немачком форуму о сировинама у Санкт Петербургу. Он је критиковао Европску комисију која спречава реализацију пројекта „Северни ток 2“ и позвао је да се обезбеди поштовање законских норми, саопштио је немачки „Билд“.

Током посете Русији министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел подржао је изградњу гасовода „Северни ток 2“ и на тај начин се успротивио ЕУ, пише „Билд“.

Габријел је оценио Русију као „изузетно поузданог снабдевача“ гаса и говорио је против промена правила унутрашњег енергетског тржишта Европске уније. Свима који улажу новац у велике енергетске пројекте потребне су правне гаранције, нагласио је Габријел.

Многе земље страхују да ће нови гасовод повећати утицај Русије у Европи, а посебно балтичке државе, Пољска и Украјина. Али и неки немачки политичари су против „Северног тока 2“. Представници коалиције ЦДУ/ЦСУ, као и представници Зелених и ФДП-а сумњају у потребу за реализацијом тог пројекта.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут