САД: Нормализација односа са Русијом могућа када се пронађе решење конфликта у Украјини

03-12-2017 09:54:02 | | фото: © Photo: Gage Skidmore/ vostok.rs |


САД се надају да ће ускоро бити пронађено решење конфликта у Украјини, након чега ће се моћи говорити о нормализацији односа са Русијом и напретку по питању укидања санкција, сматра амбасадор САД у Русији Џон Хантсман.

„Напредак по питању санкција зависиће од тога како ћемо радити на питањима која су довела до њих. Мислим да треба да се подсетимо почетка тог проблема и схватимо зашто се наши односи налазе тамо где се налазе. Многе санкције су увеле, не само САД, већ и Европа због ситуације у Украјини“, рекао је Хантсман у интервјуу телевизији „Санкт Петербург“.

„Ако успемо да решимо питање Украјине, дођемо до договора који ће задовољити обе стране, имаћемо позитиван резултат. Међутим, то захтева озбиљне напоре у решавању спорних питања“, додао је амерички дипломата.

Према његовим речима, Русија и САД „треба да остану за преговарачким столом и да се пре свега фокусирају на питања која су створила проблем санкција“ и „размисле шта треба урадити да се реше“.

„Главни задатак јесте да се обустави насиље у Донбасу. Зашто су се у то умешале САД? Јер је то питање међународног права и територијалне целовитости. Они су веома важни, не само за САД, већ и за међународну заједницу. Ми смо једна од укључених страна и страна која је увела санкције. Ми се надамо да ћемо ускоро наћи решење и прећи на нормализацију односа. Посао дипломата је управо да решавају те проблеме. Надам се да ћу моћи то да урадим.
Знам да се наш председник томе нада, као и Конгрес“, нагласио је Хантсман.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут