Хантсман: Неопходно да се реше проблеми између Москве и Вашнгтона

05-12-2017 10:44:39 | | фото: Joe Raedle / Getty Images/ vostok.rs |


Москва и Вашингтон се удаљавају од најниже тачке у односима, али још треба да превазиђу тренутне противречности, изјавио је амерички амбасадор у Русији Џон Хантсман.

„Не постоји нешто што је тачка без повратка у политици и међународним односима. Постоји појам циклус односа. И циклус кроз који пролазимо и који се, надам се, стабилизује. Удаљавамо се од најниже тачке (односа)“, рекао је Хантсман у интервјуу за радио „Комерсант ФМ“.

Према речима дипломате, до значајног погоршања односа дошло је „због два догађаја: први су Украјина и Крим, а други су избори 2016. године (у САД).“


Амерички амбасадор наводи да је председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп свестан важности побољшања односа са Русијом. Он је имао неколико „добрих“ разговора са својим руским колегом Владимиром Путином.


„Чуо сам шта ми је (Трамп) говорио и шта је говорио током предизборне кампање: ’Желим да се односи са Русијом побољшају‘. И његова жеља се није променила. Постао је председник и ситуација се разликује од оне када је био кандидат… Али председник у том смислу није променио свој став према значају побољшања односа (са Русијом)“, истакао је Хантсман.


Према његовим речима, амерички лидер „схвата“ да Русија и САД „имају проблеме које треба решити“.


„Неће бити брзо и лако, али је неопходно да се реше. Са задовољством могу да приметим да је имао добре разговоре са председником Путином. Последњи разговор био је телефонски, пре тога у Да Нангу на маргинама самита у Вијетнаму, где су се усагласили по питању изјаве о Сирији“, рекао је Хантсман.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут