РТ: Доминација САД постаје историја - Зигмар

05-12-2017 01:23:30 | | фото: © AFP/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Немачки министар спољних послова Зигмар Габриел каже да се светски поредак мења и да улога САД као водећег светског лидера нестаје под администрацијом Трампа. Рекао је да је Берлину потребно да активније брани своје интересе, чак и ако то значи супротстављање Вашингтону.

Говорећи на спољнополитичком форуму у Берлину у уторак, Зигмар Габриел је рекао: "Глобална доминација Сједињених Држава полако постаје историја".

Он је напоменуо да је "повлачење Сједињених Држава под Доналдом Трамом из њихове поуздане улоге као гаранта западног мултилатерализма "убрзава промену светског поретка с тренутним последицама за немачке и европске интересе".

"Немачка више не може једноставно реаговати на политику САД, већ мора успоставити свој властити положај ... чак и након што Трумп напусти Белу кућу, односи са САД никада више неће бити исти", наводи Габриел.

Габриел је оптужио САД да "више не гледају на свет као глобалну заједницу, већ као на борбу у којој свако мора да тражи своју предност". Међутим, он је напоменуо да Европа мора да иступи и да строжије дефинише своје интересе како би постала главни глобални играч.

"Како су се САД повукле са међународне сцене, нико се није окренуо Европској унији", рекао је Габриел. Он је устврдио да ЕУ више стоји иза одређених вредности и оптужио чланове ЕУ да је третирају као "као да имају другу у џепу".

"Морамо да дефинишемо наше властите позиције и, ако је потребно, нацртамо црвене линије, које би биле засноване на нашим сопственим интересима", рекао је Габриел.