Дарко Младић: Данас је свет потпуно другачији и имамо наду

05-12-2017 04:53:25 | | фото: © РИА Новости / Александр Натрускин/ vostok.rs |


Дарко Младић, син бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића, говорио је о томе како је генерал реаговао реговао на одлуку суда, као и здрављу његовог оца.

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је лекарски преглед од стране лекара из Србије, рекао је адвокат Драган Иветић.

"Још увек чекамо на одговор на наш захтев да србски лекари прегледају генерала Младића. То је већ одобрено од стране Међународног резидуалног механизма, али га је лекар Хашког трибунала блокирао. Чекамо коначну одлуку, а ако не буде позитивна, жалићемо се Међународном резидуалном механизму", рекао је Иветић током видео-моста између Москве и Београда, у организацији агенције "Русија данас".

Након затварања Међународног кривичног суда за бившу Југославију крајем 2017. године, разматрање жалби ће бити упућено Међународном резидуалном механизму, који ће наставити да ради у Хагу.

Дарко Младић је подсетио на трагичну смрт његове сестре Ане Младић. Према речима Дарка Младића, његова породица је уверена да је Ана убијена како би се извршио притисак на генрала.

"Наша породица и генерал верују да је убијена, и ту постоји политичка мотивација. Сасвим је очигледно да су жељели политичку употребу њене смрти и стално покушавали да утичу на генерала Младића користећи овај фактор. На Западу се појавило чак неколико књига које кажу да је извршила самоубиство након што је сазнала да је њен отац "ратни злочинац". А управо се таквим размишљањем покушало утицати на генерала. Покушали су да користе оно што је најважније и највољенијењ за генерала, против њега", рекао је Дарко Младић.

Према његовим речима, генерал није имао никакве посебне илузије о пресуди од самог почетка.

"Он је назвао називом Трибунал "НАТО комисија", а не судским органом. Он није имао никаквих илузија да ће користити у процесу све као што су мислили пре 20 година. Он је захтевао од свог тима адвоката да прво треба да заштите србски народ, Републику Српску, Војску Републике Српске, па тек онда, генерала Ратка Младића. Ту је био још један услов за рад ових правника: да ако виде да је он негде слагао или погрешно урадио нешто, да га осуде за то", рекао је Дарко Младић.


Дарко Младић је такође говорио о здрављу генерала.


"Он је врло врло болестан човек. И чак и затворски лекари признају да је ситуација са његовим здравственим стањем веома тешка. Они више не могу игнорисати чињеницу да му не функционише цела десна страна, нема снаге, а понекад спава по 15 сати дневно, јер нема снаге. Лекари кажу да су све ово симптоми чињенице да је особа имала мождани удар, a из документације коју смо једва добили, схватили смо да су је имао погрешан третман. Било би неопходно да се лечи у болници. И што је најважније, увек крију податке о о његовом здравственом стању, али шта год они урадили, нису могли да сломе његов дух и вољу "- рекао је Дарко Младић.

По његовом мишљењу, случај генерала Ратка Младића и његово могуће ослобађање зависиће више од политике него од правних фактора.

"У ствари, његово ослобађање и наша борба за то, сада зависи од политичких фактора, а не од правних. Видимо пред нашим очима како се све мења. Данас је свет сасвим другачији него што је био пре шест година. И надам се да ће он бити пуштен, али без обзира на то, да ли ће се то десити или не, наш задатак данас је да кроз доказе о невиности генерала Младића покажемо како се србска страна понашала у том сукобу и да докажемо да је она била невина." - закључио је Дарко Младић.


КАТЕГОРИЈЕ