Лавров и Тилерсон разговарали о Сирији, Украјини и Северној Кореји

08-12-2017 11:14:28 | | фото: © Sputnik/ Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.

Разговарано је о даљим корацима за превазилажење грађанског сукоба у Сирији, кроз успостављање одрживог преговарачког процеса који укључује све сиријске политичке снаге, укључујући процесе и у оквиру Женевског процеса и у формату предстојећег Конгреса националног дијалога у Сочију, уз истовремени коначни пораз међународних терористичких група, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Лавров је током састанка нагласио да само Сиријци имају право да одређују своју будућност. Државни суверенитет Сирије и њен територијални интегритет морају се строго поштовати, истиче се у саопштењу.

Приликом разматрања ситуације на истоку Украјине са руске стране је истакнуто да нема алтернатива Минским споразумима од 12. фебруара 2015. године. Поново је истакнута потреба за строгим спровођењем њихових одредби од стране кијевских власти.

Лавров и Тилерсон су се сложили да Северна Кореја мора строго да поштује резолуције Савета безбедности УН. При томе је Лавров поново нагласио неприхватљивост ескалације напетости, чему воде америчке војне припреме на Корејском полуострву и агресивна реторика. Лавров је позвао на наставак одговорног рада за решавање нуклеарног проблема на Корејском полуострву искључиво дипломатским методама, пише на сајту Министарства.

Осврћући се на низ питања билатералних односа, Лавров је указао на неприхватљивост вршења притиска на руске медије и дипломате у Сједињеним Америчким Државама, укључујући и покушај врбовања од стране америчких обавештајних служби, додаје се у саопштењу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут