Небензја: Став Русије подразумева подршку дугорочном палестинско-израелском решењу

09-12-2017 07:02:14 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да је неопходно поново покренути политички процес решавања блискоисточне кризе.

„У новонасталим условима као никада раније важно је да се под хитно обнови разуман политички процес, усмерен на достизање коначног и стабилног палестинско-израелског решења на основу билатералне одлуке“, рекао је Небензја на заседању Савета безбедности УН о Јерусалиму.

Руски дипломата је нагласио да „блискоисточни квартет“ (Европска унија, УН, Русија и САД) остаје јединствени посреднички механизам.

„Принципијелни став Русије остаје непроменљив. Он подразумева подршку дугорочном палестинско-израелском решењу, у оквиру којег ће бити осигурано мирно и безбедно постојање Израела у међународно признатим границама и у оквиру којег ће бити испуњена тежња палестинског народа да створи сопствену независну државу“, изјавио је Небензја.

Он је нагласио да ће Источни Јерусалим „бити будућа престоница Палестине“, а Западни Јерусалим — престоница државе Израел.

„Као стални члан Савета безбедности УН и активни учесник у блискоисточној четворци међународних посредника, Русија ће наставити да пружа енергичну подршку Палестинцима и Израелцима у достизању одговарајућег договора“, нагласио је руски дипломата.