Рјабков: САД треба да одустану од илузије економског и војног притиска на Русију

09-12-2017 05:31:56 | | фото: globallookpress.com © Ryabkov in Moscow Bai Xueqi/Xinh |


Економски и војни притисак на Русију неће имати ефекта, САД треба да одустану од ове илузије како би се позабавиле поправљањем односа, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Амерички политичари и дипломате треба већ да схвате да економски и војни притисак на Русију неће функционисати. Треба се, најзад, ослободити илузије како бисмо престали да губимо време и како бисмо се латили заједничког поправљања односа, који су америчком кривицом последњих година у дубокој кризи“, навео је Рјабков у коментару који је објављен на сајту Министарства иностраних послова Русије.

Дипломата је додао да су нови покушаји САД да заплаше Русију санкцијама смешни.

„Једина последица проширења санкција у контексту Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета (РСМД) може да буде одлагање заседања Специјалне контролне комисије о Споразуму, чије су одржавање предложиле саме САД“, изјавио је Рјабков.

Према његовој оцени, раскидање Споразума РСМД могло би да нанесе тежак ударац контроли наоружања и сузбијању нуклеарног оружја.

Рјабков је, такође, оценио да јачање антируске кампање у САД у вези са Споразумом РСМД може да буде знак да Вашингтон жели да иступи из овог договора.

„Антируска пропагандна кампања у контексту Споразума РСМД све више изгледа као тежња да се пребаци кривица на оног ко није крив. Јачање те кампање може бити знак да Вашингтон тежи иступању из овог споразума, као што је својевремено изашао из Споразума о ограничавању система противракетне одбране. Траже изговор, стварајући га уз помоћ сопствених измишљотина“, навео је Рјабков.

Дипломата је додао да су америчке оптужбе на рачун Русије, која, наводно, размешта на копну крстареће ракете великог домета, апсолутно неосноване и да нису поткрепљене реалним доказима.

„Ове оптужбе нису поткрепљене ни техничким карактеристикама уређаја који наводно није у складу са Споразумом, нити подацима о лету. Ничим. И јасно је због чега – зато што то једноставно не постоји“, изјавио је дипломата.

Он је нагласио да је Русија потпуно привржена Споразуму о ликвидацији ракета средњег и малог домета и додао да ће Москва бити приморана да одговори истом мером уколико друга страна престане да поштује овај документ.

Нешто раније данас амерички председник Доналд Трамп је одобрио нови пакет санкција против Русије, уз образложење да је Москва прекршила Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета, пренели су медији.