РТ: Русија би се могла окренути трговини нафтом у криптовалутама због долара и санкција

10-12-2017 08:43:03 | | фото: © Sergei Karpukhin / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Постепено прихватање дигиталних валута, са великим разменама о лансирању битцоин фјучерса, могло би довести до тога да неке земље које произвед нафту одустану од америчког долара у трговини нафте, сматрају аналитичари.

Русија, Иран и Венецуела имају више од једне заједничке ствари. Све три земље су највеће земље за производњу нафте који зависе од долара, с обзиром на то да глобално тржиште нафте традиционално доминирају уговори дефинисани у америчкој валути.

Москва, Техеран и Каракас такође су суочени с санкцијама САД-а. Последице санкција долазе до изражаја због продаје сирове нафте у америчком долару.

Децентрализована валута - омогућавање анонимних трансакција је идеално средство које ће тројци произвођача нафте омогућити да окрену леђа долару.

"Предност криптовалута је што представљају свеж катализатор за земље произвођаче нафте које желе да напусте долар као средство плаћања", рекао је Стивен Бренок, аналитичар за нафту у компанији "ПВМ Оил Асошиејтес".

Неколико произвођача нафте већ је изразило планове за напуштање долара у трговини нафтом. Венецуела је прошле недеље најавила да ће покренути сопствену криптовалути - "Петро", која ће бити подржана великим резервама природних ресурса ове земље.

Русија, Кина и Иран тренутно преговарају о трговини нафтом у домаћим валутама ради уклањања америчког долара из њихове трговине. Један од највећих светских увозника сирове нафте, Кина, такође је најавила покретање "петро-јуана" како би заменила заменила долар.

Иако се размишља и предузимају одређени кораци на трговини у домаћим валутама, криптовалуте, када постану мање нестабилне, нуде неколико предности. Уместо да се користе различите националне валуте, оне пружају заједничку валуту за земље које желе да избегну коришћење долара. Оне су такође универзалне и флексибилне, лако се могу конвертовати у националне валуте.

Криптовалуте пружају још једну предност земљама које се суочавају с међународним санкцијама. Оне су анонимне и децентрализоване, што ограничава ефекте америчких економских санкција на трговинске послове земаља попут Русије, Ирана и Венецуеле.