РТ: Изгубили смо последње сумње да су САД створиле терористе у Сирији и Ираку - Кадиров

10-12-2017 09:14:41 | | фото: © Global Look Press/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Председник Чеченске Републике, Рамзан Кадиров, описао је признање Јерусалима као главног града Израела од стране америчког председника као "нож у леђа" за оне који су покушали да постигну мировно решење на Блиском истоку, и као корак ка новом рату.

У поруци објављеној на његовој страници на најпопуларнијој руској друштвеној мрежи ВКонтакт, Кадиров је саопштио да је признање Доналда Трампа Јерусалима као главног града Израела учињено упркос мишљењу међународне заједнице и кршењем резолуција које су усвојиле Уједињене нације и друге утицајне међународне организације. Додао је да је та одлука лишила Палестинце последње шансе да добију аутономну државу.

"У суштини, ово је нож у леђа за оне који су протеклих деценија покушавали да развију алгоритам за политичко и дипломатско решење у овом сложеном региону", написао је Кадиров. Он је нагласио да је опасност од америчког корака посебно очигледна, јер је то учињено врло брзо након што је сиријска војска, уз подршку руских ваздушних снага, ослободила ову земљу од терориста.


"Како ћемо разумети политику америчког председника? Једноставно - сада смо изгубили последње сумње о томе ко је створио ову терористичку базу на територији Ирака и Сирије како би успоставили свој "нови светски поредак", написао је он.

"Са сигурношћу могу рећи да, благо речено, груба одлука Трампа баца државу Израел у амбис крвавог сукоба и ставља га под претњу нове, моћне и организоване Интифаде. То значи рат великих размера", каже Кадиров.

Раније ове седмице, амерички председник Доналд Трамп потписао је декларацију која званично признаје Јерусалим као главни град Израела и најавио планове за пресељење америчке амбасаде у тај град из Тел Авива.

"Данас коначно признајемо да је Јерусалим главни град Израела. Ово није ништа мање од признања стварности", рекао је Трамп у говору посвећеном овом догађају.

Руски званичници и политичари описали су тај потез као изузетно опасан и упозорили на могуће погоршање кризе на Блиском истоку. Министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у четвртак да би одлука Трампа могла уништити саму идеју мирне коегзистенције израелске и палестинске државе.