Лавров: Русија, Индија и Кина спремнe да поделе искуство у борби тероризма

11-12-2017 01:07:11 | | фото: frontnews.eu/ vostok.rs |


Русија, Индија и Кина спремне су да поделе своје искуство са другим земљама у борби против страних терориста и финансирања тероризма, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Русија, Индија и Кина спремне су да поделе своје искуство у борби против страних терориста и финансирања тероризма“, рекао је Лавров након састанка РИК-а (Русија, Индија и Кина).

Према његовим речима, током састанка РИК-а, стране су нагласиле да не постоји алтернатива за борбу против тероризма у свим његовим облицима и појавама, укључујући и ширење терористичке идеологије. „Уверени смо да је потребно јединствено искуство антитерористичке сарадње у ШОС-у, у оквиру које је усвојена конвенција о борби против тероризма“, рекао је руски министар.

Москва се залаже за почетак процеса националног решења у Сирији, рекао је руски министар спољних послова.

„Што се тиче решења сиријског питања, заложили смо се за што скорији почетак процеса националног решавања у складу са резолуцијом 2254 Савета безбедности УН“, рекао је он новинарима након састанка РИК-а.

„У том смислу наглашено је да успешна промоција астанског процеса и иницијативе сазивања конгреса сиријског националног дијалога доприносе постизању овог циља“.

Ситуација на Корејском полуострву остаје изузетно напета и може се решити искључиво политичким и дипломатским путем у оквиру руско-кинеске мапе пута, истакао је Лавров.

„Разменили смо процене стања ствари на Корејском полуострву. Ситуација је изузетно напета. Сматрамо да је неприхватљиво заоштравати војну тензију и војну конфронтацију која би се од пропагандног стања могла претворити у усијано“, рекао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут