РТ: Руска операција у Сирији - кључне тачке кампање рушења терориста

12-12-2017 05:54:29 | | фото: © Mikhail Klimentiev / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток/РТ

После више од две године антитерористичких операција у Сирији, Русија повлачи своје трупе. прави преглед прекретнице и достигнућа кампање, која је одиграла кључну улогу у поразу терориста и помогла напорима сиријског помирења.

Руска војна операција у Сирији покренута је 30. септембра 2015. године, након званичног захтева сиријске владе за помоћ у борби против џихадиста који покушавају да заузму земљу. Сада, више од две године касније, председник Владимир Путин наредио је повлачење "значајног дела" руског војног контингента. Путин је о повлачењу саопштио током изненадне посете сиријској ваздухопловној бази Хмеимим у којој су стациониране руске снаге, након пораза снага терориста у Сирији. Руске специјалне снаге, војна полиција, тимови деминера и 25 авиона напуштају Сирију, иако ће Центар за помирење у Сирији, као и база Хмеимим и база за снабдевање у Тартусу, наставити свој рад.

После најаве, РТ се поново бави главним тачкама кампање у Сирији.

Ослобађање Алепа

Некада највећи град у Сирији Алепо, био је место интензивне борбе између Сиријске војске и бројних милитантних група од 2012. године. У време почетка руске операције, град је био подељен на два приближно једнака дела, а Сиријска војска је бранила западни део, а милитанти су имали под контролом источни. Док су медији на западу представљали део града који је био као упориште "умерене" опозиције, та област је заправо била уточиште снагама Ал-Нусра фронта - подружнице Ал-Каиде - као и других радикалних џихадистичких група.



У 2015. години руска ваздушна кампања је помогла да се пробије блокада војне ваздухопловне базе Кувајрес од стране терориста источно од Алепа. Сиријска војска је потом на јесен 2016. године ушла у град са крвавим улицама, који су милитантни гранатирали, и наносили и убијали цивиле свакодневно. Офанзива је проузроковала да милитанти побегну из Алепа, а окорелиџихадистилиније спречавали су цивиле да побегну кроз хуманитарне коридоре под које је организовала руска војска. Дамаск је пристао на организовану евакуацију преосталих окружених милитаната и чланова њихових породица, што се показало успешним упркос покушајима опструкције.



Операција ослобађања Алепа, која је у почетку била подржана руским ваздушним ударима, углавном је добила негативну покривеност у западним медијима, а репортери и политичари су оптуживали Москву за "ратне злочине" и да ствара "хуманитарну катастрофу". Ослобађање града у децембру 2016. представљено је као "пад" и "уништење", пошто су медији одабрали снимке срушених зграда, а не призоре цивила Алепа који славе на улицама. На крају, тај наратив је пропао, док су десетине хиљада избеглица почеле да се враћају у град, а одмах је почела и обнова разорених подручја и инфраструктура града.



Тешка победа у Палмири


Светска баштина Палмире је заузета од стране терориста у мају 2015. године, када су сиријске трупе претрпеле ланац горких пораза широм земље. Џихадисти су уништили неколико древних споменика и користили Палмиру као сцену за масовна погубљења, приказана у њиховим пропагандним видео записима.

Сиријске трупе подржане од стране руских снага прво су заузеле Палмиру у марту 2016. године, док су руски деминери пажљиво деминирали град који је у великој мери био миниран, те спасавали град од даљег уништења. Палмира је по други пут изгубљена у великој терористичкој офанзиви у децембру 2016. године, иако је жесток отпор сиријске војске зауставио даљи напредак терориста на десетак километара од војне ваздухопловне базе Тијас. Терористи су потом били у граду неколико месеци, док су сиријске снаге вратиле контролу над градом у марту 2017. године.

Током сиријског сукоба, иконски древни град сведочио је не само на џихадистичку бруталност, већ и на сцене попут руског симфонијског оркестра, на челу са светски познатим диригентом Валеријем Гергиевом, који је наступао у свом амфитеатру. Палмира је такође постао место херојских дела, са додирном причом о јуничком руском официру који је након окружења позвао артиљеријску ватру на себе.