Платформа Заветника о КиМ представљена Јединственој Русији

13-12-2017 12:15:41 | | фото: Заветници/ vostok.rs |


Делегација Србског сабора Заветници предвођена председником покрета Стефаном Стаменковским одржала је састанак са представницима Путинове ,,Јединствене Русије“ у централним просторијама ове странке у Москви и том приликом делегацији руске партије представила платформу Заветника о Косову и Метохији.

Делегацију Заветника су поред председника покрета чинили и члан председништва Милица Ђурђевић-Стаменковски, члан Главног одбора Станислав Гашпаровски, као и чланица Одбора за међународну сарадњу Марија Хаврилов. Њих су дочекали заменик секретара генералног савета Јединствене Русије и народни посланик Сергеј Железњак, координатор за сарадњу са балканским регионом Виктор Колбановски и шеф департмана за међународну сарадњу Јединствене Русије Константин Петраченко.

На почетку састанка председник Заветника захвалио се на пријему и подршци коју Руска Федерација пружа Србији и искористио прилику да честита домаћинима на предстојећем конгресу Јединствене Русије, констатујући да је јака Јединствена Русија гарант политичке стабилности у Руској Федерацији. Он је такође упутио честитке и поводом заједничке победе руског и сиријског народа али и целог слободног света, коју је јуче у Сирији прогласио председник Путин у борби против терористичке Исламске државе.

Председник Заветника је оценио да развој догађаја у Сирији представља потврду мултиполарности светског поретка, али и велико охрабрење за Србију због безбедносних изазова и притисака са којима се наша земља суочава. ,,Русија је уништила тероризам на његовом изворишту и тиме показала да је увек спремна да прискочи у помоћ својим савезницима.“ – рекао је Стаменковски.

Он је нагласио да Заветници инсистирају на јачању војно-техничке и безбедносне сарадње са Руском Федерацијом јер је то неопходно зарад постизања војно безбедносног баланса.

Посебна пажња је на састанку посвећена презентацији стратешке платформе Заветника за очување Косова и Метохије у саставу Србије. Констатујући да је подршка Русије кључна за очување Косова у саставу Србије, Стаменковски је позвао представнике Јединствене Русије да проуче текст платформе. Лидер Заветника је нагласио да је платформа наишла на позитивне реакције бројних стручњака и интелектуалаца у Србији, као и да је у светлу нових притисака и уцена којима је Србија подвргнута са запада поводом Косова и Метохије важно да се Русија укључи у решавање овог питања.

„Заветници су у србској јавности изашли са иницијативом да Србија позове Руску Федерацију да се активније укључи у све будуће преговоре око Косова и Метохије“, закључио је Стаменковски.

Члан председништва и портпарол покрета Заветници Милица Ђурђевић-Стаменковски је на састанку изјавила да је нова америчка стратегија за Балкан претња по српску националну безбедност, те да њен покрет стога сматра да је неопходно усвајање заједничке руско-српске стратегије којом би били уважени интереси Београда и Москве. „Таква стратегија имала би историјски значај.“ – констатовала је она.

Ђурђевићева се колегама из Јединствене Русије захвалила на досадашњој подршци Србији: ,,У том смислу се захваљујем господину Железњаку и његовим сарадницима на великим напорима које улажу за формирање србског лобија у Думи Руске Федерације“.

Као домаћин сусрета, Сергеј Железњак је исказао радост због поновне посете Заветника Јединственој Русији, истичући да овај србски патриотски покрет за њих представља ,,веома важне партнере на Балкану“.

Осврћући се на констатације Стефана Стаменковског, Железњак је изјавио да су дипломатска борба Москве за очување интегритета Сирије, као и победа руске војске на сиријском ратишту, целом свету показали да Русија има довољно снаге да се супротстави непријатељима и заштити своје савезнике.

,,Русија никад неће оставити Србију на цедилу и увек ће подржавати њене виталне националне интересе.“ – изјавио је Железњак, подвлачећи да ће, уколико то буде неопходно у клими најновијих притисака на Србију, ,,Русија бити спремна да се раме уз раме бори са Србијом за очување њене слободе“. ,,Као што нисмо оставили народ у Сирији, тако нећемо ни братски србски народ, а србски народ може без икаквих споразума и папира да рачуна на безрезервну подршку Руске Федерације.“ – додао је Железњак.

Поздрављајући иницијативе Заветника садржане у стратешкој платформи овог покрета за очување Косова и Метохије, Железњак је обећао да ће текст платформе брижљиво проучити и изјавио да ће се заложити за иницирање округлог стола руских експерата о Косову и Метохији како би Русија и на тај начин дала допринос србској борби за територијални интегритет.

Осудивши притиске којим је Србија подвргнута са запада поводом Косова и Метохије, Железњак је подсетио да ,,ниједна држава нема право да намеће Србији своје интересе“. ,,Политику Србије не смеју да кроје ни Вашингтон, ни Брисел, ни Москва – Србија има право на своју суверену политику што ће Русија увек подржавати.“ – објаснио је Железњак, додајући да се по томе разликују руска и америчка политика.

Сада већ традиционална посета Јединственој Русији је потврда да Заветници озбиљно и темељно раде на јачању односа са владајућим структурама у Руској Федерацији.

Информативна служба Србског сабора Заветници