Ердоган предложио да се Јерусалим прогласи главним градом Палестине

13-12-2017 04:17:39 | | фото: Turkey government handout via EPA/ vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган назвао је Израел „терористичком државом“ и предложио да се Јерусалим прогласи главним градом Палестине.

Ердоган сматра да су Сједињене Америчке Државе „погазиле међународне норме“ када су овај град признале за главни град Израела.

„Довољно је да се тамо прошета неколико корака да би се схватило да је град под окупацијом. Израел је терористичка држава. Терористи-војници хватају децу и бацају их у затвор. Позивам на препознавање Јерусалима као главног града окупиране државе Палестине“, рекао је Ердоган на ванредном самиту Организације исламске сарадње у Истамбулу.

Он је, такође, захвалио земљама које су осудиле Трампову одлуку.

„Верујем да ће 196 земаља-чланица УН показати свој исправан став. Сједињене Америчке Државе могу да буду снажна нуклеарна снага, али читав свет не припада њима“, истакао је турски лидер.

Председник САД Доналд Трамп објавио је 6. децембра да признаје Јерусалим за главни град Израела и наложио Стејт департменту да започне припреме за пресељење америчке амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим. Одлуку САД одобрио је Израел, али је она изазвала негативну реакцију многих држава света, пре свега земаља Блиског истока и Палестине.