РТ: Руска војна делегација у Северној Кореји у потрази за дијалогом

13-12-2017 07:03:03 | | фото: © Mikhail Voskresenskiy / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Представници Mинистарства одбране Русије стигли су у главни град Северне Кореје. То је друга посета руских званичника за две недеље и долази након саопштења Вашингтона који тврди да је спреман за директне разговоре са Пјонгјангом, док још увек води ратне игре у турбулентном региону.

Делегацију предводи заменик команданта Командног центра за националну одбрану Русије Виктор Калганов и од уторка је на задатку у Северној Кореји. Званичници ће остати у Пјонгјангу до краја недеље.

Није било речи о њиховој мисији од стране руске војске. Међутим, скоро истовремено са вестима о посети, руско министарство спољних послова саопштило је да Москва користи "сваку прилику за директну комуникацију" и наставиће то да учини, укључујући и уз помоћ Министарства одбране.

"Северна Кореја је наш комшија, морамо развијати односе са овом земљом", рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков током седнице у среду. "Политички дијалог је изузетно важан", додао је он.

Руска војска је отпутовала у Пјонгјанг како би "активирала" решавање кризе у региону, изјавио је за Интерфакс заменик шефа Одбора Министарства одбране Александар Каншин.

"Циљ војних, политичких и дипломатских напора је јасан - све стране треба да се врате на преговарачки сто, избаце провокативну и претећу војну реторику и демонстрацију силе", рекао је званичник. Он је приметио да су такве мисије део мапе пута коју су предложили Москва и Пекинг, који траже решење нуклеарних тензија кроз дијалог.


Москва је више пута саопштила да само дипломатски напори могу решити кризу. После недавне посете руских депутата Северној Кореји, делегација је саопштила да је Пјонгјанг спреман за разговоре ако се призна за нуклеарну силу. Северна Кореја може бити за преговарачким столом са САД уз учешће Русије као треће стране, предложено је између осталог.


Док руска делегација ради у Пјонгјангу, Вашингтон је променио свој тврди став према северу. Државни секретар Рекс Тилерсон је саопштио да су САД спремне за разговоре без икаквих предуслова. Русија, која се увек залагала за дипломатски приступ, поздравила је нови тон америчке реторике, док је Рјабков подсетио да су раније Сједињене Државе третирале било какве директне контакте са Пјонгјангом као "абнормалне".


Истовремено, САД нису напустиле други стуб своје политике у региону, а што је наставак серије војних вежби близу Корејског полуострва. Недавни маневри сматрају се једним од највећих војних вежби до данас усмерених против Северне Кореје.