Тилерсон: САД не подржавају руско-кинески план „двоструког замрзавања“

16-12-2017 03:57:01 | | фото: Reuters/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе не прихватају никакве предуслове за почетак преговора са Северном Корејом и не подржавају руско-кинески план „двоструког замрзавања“, изјавио је амерички државни секретар Рекс Тилерсон.

Након заседања Савета безбедности Уједињених нација о севернокорејском проблему, Тилерсон је навео да САД не подржавају идеју Русије и Кине о „замрзавању у замену за замрзавање“, која подразумева обустављање нуклеарних и ракетних проба Северне Кореје у замену за обустављање војних вежби САД и њихових савезника у региону.

„Не прихватамо никакво ублажавање санкција као предуслов, не прихватамо обнављање испорука хуманитарне помоћи као предуслов за преговоре“, додао је амерички државни секретар.

Тилерсон је изразио наду да ће се политика Северне Кореје променити под међународним притиском.

„Надамо се да ће тај притисак приморати Северну Кореју да изабере алтернативни правац, да преиспита своју позицију, што, заправо, ствара безбедност за режим и, ако је то могуће, води стабилизацији економије“, рекао је Тилерсон.

Он је нагласио да су Сједињене Америчке Државе спремне за војно решење ситуације са Северном Корејом, уколико нешто „пође наопако“.

„Председник је јасно рекао да ћемо с војне тачке гледишта бити спремни ако нешто пође наопако. И наше оружане снаге су спремне“, изјавио је министар.

Он је навео да канали везе с Пјонгјангом остају отворени.

„Северна Кореја зна да су они отворени, знају где су та врата и како да уђу кроз њих, када буду желели да разговарају“, додао је Тилерсон.